fallback

Хамас с изненадваща атака срещу Израел

Ислямистката група атакува ивицата Газа в една от най-сериозните ескалации в израелско-палестинския конфликт

12:23 | 07.10.23 г. 7
Автор - снимка
Създател

В събота палестинската ислямистка групировка Хамас предприе най-голямата си  изненадваща атака срещу Израел от години насам, като въоръжени лица нахлуха в няколко израелски града, а от ивицата Газа бяха изстреляни ракети срещу еврейската държава, съобщава Ройтерс.

Докато предупредителните сирени звучаха в южната и централната част на Израел, включително в Йерусалим, израелската армия заяви, че е в бойна готовност, а министърът на отбраната коментира, че подкрепяната от Иран групировка Хамас е направила „огромна грешка“, като е обявила война на Израел.

Израелската армия заяви, че е отвърнала с въздушни удари в Газа, където свидетели съобщават, че са чули тежки експлозии.

Атаката бележи безпрецедентно проникване на неизвестен брой въоръжени бойци на Хамас в Израел откъм Газа и е една от най-сериозните ескалации в израелско-палестинския конфликт от няколко години насам. Най-малко двама жители на Израел са били убити при атаката, съобщиха от израелската обществена телевизия Kan. Медицински лица са заявили, че има десетки ранени.

Израелските медии съобщиха за престрелки между групи от палестински бойци и силите за сигурност в градове от Южен Израел. Директорът на израелската полиция заяви, че има „21 места с активни действия“ в Южен Израел, което показва мащаба на атаката.

Хората в Газа побързаха да си подсигурят провизии в очакване на дни на конфликт. Някои напуснаха домовете си и се насочиха към убежищата.

Военният командир на Хамас Мохамад Дейф обяви началото на операцията в предаване по медиите на Хамас, призовавайки палестинците от всички места да се бият.

„Това е денят на най-голямата битка, която да сложи край на последната окупация на Земята“, каза той и добави, че са изстреляни 5000 ракети.

Последното сериозно изостряне на конфликта между Израел и Хамас беше 10-дневна война през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:28 | 09.10.23 г.
fallback
Още от Свят виж още