IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралицата на Дания обяви, че ще абдикира в средата на месеца

Маргрете II се позова на напредналата си възраст и здравословни проблеми, като посочи своя син, Фредерик, за наследник на короната

10:20 | 01.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕРА/БГНЕС
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Най-дълго управлявалият европейски монарх, датска кралица Маргрете II, изненада нацията си в неделя, като обяви своята абдикация, заявявайки, че ще предаде короната на сина си, съобщава Deutsche Welle.

По време на традиционната си новогодишна реч кралицата обяви, че ще се оттегли на 14 януари. 83-годишната Маргрете II посочи възрастта и здравословните си проблеми като причини за неочакваното решение.

„След две седмици ще съм управлявала Дания в продължение на 52 години“, изтъкна монархът и добави, че толкова дълго управление може да се отрази на всеки.

Нейният син, престолонаследникът принц Фредерик, ще наследи короната от нея. Датата 14 януари има особено значение, тъй като на този ден през 1972 г. бащата на Маргрете, крал Фредерик IX, почива, с което тя заема неговото място.

По-рано монархът обяви, че никога няма да абдикира, но след като претърпя успешна операция през февруари, тя сподели, че обмисля „дали сега не е дошъл моментът да прехвърли отговорността на следващото поколение“.

Маргрете е единствената управляваща кралица в Европа след смъртта на британката Елизабет II през септември 2022 г.

През юли тя стана най-дълго управлявалият монарх в историята на Дания.

Маргрете II се радва на широка подкрепа сред датчаните и е приветствана за финото модернизиране на кралското семейство през половинвековния ѝ престой на трона, като същевременно стои настрана от политиката.

В Дания монархът представлява нацията с много традиционни задължения, вариращи от държавни посещения до чествания на национални празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 01.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още