IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блясък и театралност на ненужната от гледна точка на закона коронация на британския крал

Чарлз ІІІ е крал на Великобритания от момента на кончината на майка му и церемонията днес няма да му даде нови правомощия

09:04 | 06.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg
Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg

Коронацията на британския монарх е малко като инагурацията на американския президент - ненужна по закон и пълна с показност и театралност, пише в коментар европейското издание Politico. Чарлз ІІІ не е принц на Уелс (титлата на престолонаследника на Великобритания -б.р.) от мига, в който неговата майка - кралица Елизабет ІІ, почина на 8 септември 2022 година. От тази гледна точка церемонията, която очаква целият свят днес (6 май), няма да му даде някакви нови правомощия.

Това до голяма степен прави коронацията на Чарлз ІІІ напълно безмислена - тя по никакъв начин не бележи началото на управлението на новия монарх, пише още изданието. Церемонията не е нищо повече от остатък от миналото, когато короните са били често оспорвани и Църквата е трябвало да легитимира един претендент пред друг.

По време на церемонията Чарлз ІІІ ще се закълне да управлява според законите и обичаите, да раздава справедливост и милост. Основата ѝ е религиозна служба, датираща още от Х век и това е логично - кралят е и начело на Англиканската църква.

Коронацията на новия крал ще бъде различна от последната през 1953 година, когато на престола седна Елизабет ІІ. Тогава коронацията отразяваше статута на Великобритания като империя и в нея участваха колониални полкове и крале под британска протекция. Днес в церемонията ще участват генерал-губернатори от Британската общност - от Канада до Соломоновите острови, общо 14 на брой.

Службата е обновена и отразява британската нация днес - в нея ще участват членове на Камарата на лордовете - представители на различни религии, както и делегация от Ватикана, която през 1953 година стоя пред Уестминстърското абатство, тъй като нямаха право да влязат вътре. Чарлз ІІІ пък официално ще трябва да декларира, че е протестант, тъй като законът още забранява британският крал да бъде католик.

За първи път в историята на коронацията на краля на Обединеното кралство ще бъдат използвани шотландски, ирландски и уелски език.  Ще бъдат включени и елементи от церемонията по коронясване на шотландския крал преди 1707 година, напомняне, че Шотландия е била независимо кралство. Чарлз ІІІ ще бъде коронясан докато седи на "Камъка на съдбата" - престолът на шотландските крале. След това новият принц на Уелс - Уилям, ще коленичи пред баща си, ще докосне короната му и ще го целуне по бузата.

Преди 70 години при коронацията на Елизабет ІІ гостите само от Канада бяха повече от 500. Днес толкова ще бъдат почти всички чуждестранни гости. Общо присъстващите на церемонията ще бъдат около 2000 души. Сред тях са членовете на кралското семейство, като във Великобритания отбелязват отсъствието на снахата Меган, както и още някои скандални роднини, като например бившата съпруга на принц Андрю - Сара Фъргюсън, допълва ВВС.

Поканени са европейските лидери, като България ще бъде представена от служебния премиер Гълъб Донев, кралски глави от европейските дворове. На церемонията обаче няма да присъстват делегации от Русия, Беларус, Афганистан, Сирия, Венецуела и Иран. На Северна Корея и Никарагуа е предложено да участват със свои дипломати.

Гост от Украйна ще бъде първата дама Олена Зеленска, която вече е в Лондон, сочат съобщения от Офиса на президента на Украйна. Крал Чарлз ІІІ разговаря с украинския президент Володимир Зеленски по време на визитата му в Обединеното кралство през март. Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Както във всяко театрално представление, и по време на коронацията всичко може да се обърка. При церемонията на кралица Виктория архиепископът поставя пръстена на грешен пръст, короната на крал Едуард VІІ пък е поставена наобратно на главата му. Джордж VІ пък трябва да се пребори с един участник в церемонията, който е стъпил върху робата му.

Какво може да се случи днес - милиони зрители могат да проследят на живо церемонията, включително и през своите мобилни телефони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 06.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още