IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания се готви да приветства новия си крал Фредерик

Кралица Маргрете Втора, която беше на трона в скандинавската страна 52 години, официално абдикира в неделя

12:20 | 14.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Датчаните започнаха да се събират пред парламента на страната в Копенхаген рано в неделя, за да видят как кралицата им Маргрете Втора, най-дълго царувалия монарх в Дания, предава трона на първородния си син Фредерик, пише Ройтерс.

Маргрете изненада страната с население от близо 6 млн. души в новогодишната нощ, когато обяви решението си да абдикира след 52 години като кралица. Така тя стана първият датски монарх в близо 900-годишната история, който доброволно се отказва от трона.

Хора от цяла Дания се стичаха към столицата в знак за огромната популярност, на която се радва монархията.

„Кралското семейство олицетворява всичко датско. Това са приказките и традициите“, казва 59-годишната Ана Карина Лаурсен, имайки предвид най-известния детски писател на страната Ханс Кристиан Андерсен.

55-годишният престолонаследник и 51-годишната му съпруга Мери, която е родена в Австралия и ще стане кралица, трябва да напуснат кралския дворец в 12,35 ч. по Гринуич в Rolls-Royce от 1958 г. 83-годишната Маргрете ще ги последва с карета няколко минути по-късно, за да направи последната си обиколка като монарх по улиците на столицата.

Няма да има коронация като във Великобритания, тъй като тази традиция беше прекратена преди повече от век. Самото наследяване ще се осъществи около 13 ч. по Гринуич, когато се очаква Маргрете да подпише декларацията за абдикацията си.

Това ще стане на заседание на Държавния съвет в парламента, в което ще участват членовете на правителството, Фредерик и най-големият му син Кристиан (18 г.), който е и новият престолонаследник.

Около един час по-късно премиерът Мете Фредериксен ще обяви новия крал от балкона на парламента, а Фредерик ще произнесе първата си кратка реч преди новият крал и съпругата му да се качат на карета обратно към двореца.

Комплексът Амалиенборг, построен през 50-те години на 18-и век, се намира в центъра на Копенхаген и се състои от четири двореца, изградени около осмоъгълен двор. Тук живеят отиващата си кралица и новата кралска двойка.

Хотел на оператора Scandic, който се намира съвсем наблизо до кралския дворец, е продал всичките си стаи само за два часа след съобщението на Маргрете за абдикацията ѝ, а резервациите за този уикенд са били с 50% по-високи от обичайното за средата на януари, съобщи търговският директор Клаус Йохансен.

Маргрете, която преди време заяви, че ще остане на трона до края на живота си, не обяви точна причина за решението си да се оттегли, но заяви, че сериозна операция на гърба, която претърпя през февруари м. г., я е накарала да обмисли бъдещето си.

„Възможно е тя да смята, че принц Фредерик вече е готов да поеме юздите“, коментира Ларс Ховбаке Соренсен, историк и доцент в University College Absalon в Дания.

„Той е на 55 години и може би кралицата иска да избегне положение, при което народът ѝ ще има много, много стар крал, както видяхме с принц Чарлз“, допълва той. Британският крал беше на 73 години, когато се възкачи на трона, след като майка му кралица Елизабет Втора почина през септември 2022 г. на 96-годишна възраст.

Новата датска кралска двойка ще се възкачи на трона в момент на огромна обществена подкрепа и ентусиазъм за монархията. Най-новото допитване, проведено след като кралицата обяви, че ще абдикира, показа, че 82% от датчаните очакват Фредерик да бъде добър или много добър в новата си роля, а 86 на сто са заявили същото за Мери. Двамата с Фредерик се запознават на Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. и се женят четири години по-късно, сега те имат четири деца.

Абдикацията на монарх в Дания и много необичайна и отразява променящия се подход към смяната на поколенията, наблюдаван в кралски дворове в цяла Европа – кралете на Испания, Нидерландия и Белгия също предадоха юздите да по-млад наследник през последните години, отбелязва Bloommberg.

Около две трети от населението на Дания никога не е живяло при друг монарх, затова наследяването е голяма промяна, докато датчаните се готвят да приветстват държавен глава, който е много по-различен от майка си – Фредерик е запален по спорта, физическата активност и рок музиката, а Маргрете се интересуваше от археология, рисуване и класическа музика. Той е възприеман като непринуден, земен и отзивчив, а тя беше смятана за интелектуалка, изтънчена и с дар слово.

Работата на краля ще бъде да представлява Дания на национални и международни събития и да подписва всички закони приети от парламент с демократично избрани законодатели. Формално кралят също така назначава премиера и членовете на кабинета, въпреки че на практика няма политическа власт.

Фредерик има магистърска степен по политология от университета в Орхус, включително е учил в Харвардския университет, въпреки че по-голямата част от обучението и кариерата му са преминали в армията.

Чрез спорта и физическата активност Фредерик стига до повечето си лични победи. Той участва в няколко маратона и завършва надпреварата Железен човек.

През 1995 г. той завършва обучението си в специалното подразделение на датския кралски флот - Frogman Corps, датския еквивалент на световноизвестните военноморски тюлени в САЩ и едно от най-тежките военни обучения в света. По-късно той се включи в експедицията Сириус, четиримесечна обиколка с теглени от кучета шейни в северна Гренландия, обхващаща хиляди километри.

През годините Фредерик е подлаган на критики. Като оратор той е смятан за по-притеснен и несигурен в лингвистично отношение от майка си. През 2009 г. решението му да стане член на Международния олимпийски комитет предизвика противоречие заради политическия характер на организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още