fallback

Около 100 души са арестувани в Русия по време на прояви в памет на Навални

Около 60 души са задържани и са в ареста в Санкт Петербург, около 15 - в Нижни Новгород и към 10 - в Москва

13:04 | 17.02.24 г. 7
Автор - снимка
Създател

Около сто души са били арестувани в Русия по време на няколко прояви в памет на опозиционера Алексей Навални, който вчера почина в затвора, съобщи специализираната неправителствена организация ОВД-Инфо, цитирана от AFP и БТА.

Според преброяването, публикувано на нейния уебсайт и актуализирано тази сутрин, "над 101 души са били арестувани в десет града", предимно в големи градски центрове.

Според данните около 60 души са задържани и са в ареста в Санкт Петербург, около 15 - в Нижни Новгород и към 10 - в Москва.

Вчера следобед властите в Москва предупредиха жителите да не организират "неразрешени" демонстрации след новината за смъртта на Навални, основния противник на Кремъл.

Вечерта обаче в няколко руски града хората се редяха на опашки, за да оставят цветя пред паметници на политически дисиденти и вече имаше съобщения за арести.

В Русия всяка публична критика на правителството се наказва със затвор, отбелязва AFP.

Агенцията припомня, че 47-годишният Навални излежаваше 19-годишна присъда за "екстремизъм" в много тежки условия в отдалечена арктическа колония. Смъртта му след тригодишен престой в затвора и предишен опит за отравяне, за което той обвини Кремъл, лиши вече обезкървената опозиция от нейната водеща фигура месец преди президентските избори, които се очаква да бетонират Владимир Путин във властта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 17.02.24 г.
fallback
Още от Свят виж още