IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Войната в Украйна навлиза в нов етап след спирането на помощта от САЩ

Възможно е наборни войници в Русия да бъдат мобилизирани в бъдеще, смятат проф. Валерий Тодоров и Пламен Димитров

14:14 | 02.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Войната в Украйна навлиза в нов етап след спирането на военната помощ от САЩ към украинската армия. Това посочиха пред Bulgaria ON AIR проф. Валерий Тодоров и Пламен Димитров във връзка с това, че руският президент Владимир Путин подписа указ за пролетна наборна военна служба с очакване да бъдат мобилизирани 150 хил. души. Заявките на Кремъл са, че се подготвя създаването на две нови армии.

"Инициативата мина в ръцете на руснаците и съответно те през последните 5-6 месеца настъпват, макар че печелят съвсем незначителна територия. За тези последни шест месеца, от октомври досега, са завладели около 500 кв. км нова територия, което е нищо", посочи Димитров.

"Войната в момента е повече позиционна, но винаги, когато има фронт, когато се овладява територия, е необходима жива сила за поддръжка и задържане на тази територия. Въпросът за живата сила стои. Тази война отдавна се превърна в хибридна, тъй като засяга всички сфери - икономика, политика, хуманитарна сфера, енергетика", подчерта проф. Тодоров.

Той обърна внимание, че времето е важен фактор във всяка война и като климат, и като време за настъпление. „Със затоплянето на времето очевидно Русия иска да получи допълнителни предимства, тъй като забавянето на доставките за Украйна създаде предимства и позволи на Русия да разшири инициативата си. Явно е, че тази нова мобилизация преследва няколко цели, като една от тях е да запълни дефицитите в армията, защото все повече необучени хора влизат", каза анализаторът. 

Пламен Димитров от Информационния център на Министерството на отбраната поясни, че тук не става въпрос за извънредна мобилизация, свързана конкретно с войната в Украйна, като тази от есента на 2022 година.

"В Русия все още има задължителна военна служба за младежите и се свикват два пъти в годината - есенен и пролетен набор. Това е пролетният набор, който се свиква на редовна военна служба, независимо дали Русия води, или не води война в момента. Това са наборните войници, каквито и в България имаше до 2007 година. Става въпрос за рутинна операция и във връзка с това властите казват, че няма да изпращат тези младежи, които се предполага, че са необучени, на фронта, макар че в предишни месеци имаше случаи, когато наборни войници попадаха на фронтовата линия. Руското командване казваше, че това е станало по погрешка", разясни Димитров.

Въпреки това не се изключва в бъдеще тези наборни войници да бъдат мобилизирани, тъй като военните усилия на Русия продължават.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още