fallback

ЕК ще глоби Mondelez за нарушаване на конкуренцията през май, според FT

Компанията тази година задели 340 млн. евро срещу потенциална глоба от ЕС, която може да е и значително по-висока

22:24 | 16.04.24 г.

Американският гигант от хранително-вкусовата индустрия Mondelez ще бъде глобен с милиони евро още следващия месец за ограничаване на продажбите на своите продукти между страните членки на Европейския съюз (ЕС), пише FT, като се позовава на запознати източници.

Регулаторите в Брюксел ще наредят на базираната в САЩ група, която притежава марките Oreo, Cadbury и Toblerone, да спре да блокира трансграничната търговия поради потенциалната вреда за потребителите във време на висока инфлация, казват източниците на медията.

Уточнява се размерът на глобата.

ЕС изрази опасения относно трансграничната търговия с продукти на Mondelez още през 2021 г. и започна антитръстово разследване. Проверката има за цел да определи дали компанията се опитва да ограничи „паралелната“ търговия, при която продуктите могат да се продават на по-ниски цени, защото са внесени от страна, където са по-евтини.

Разследването на Комисията се е фокусирало върху ограниченията за езиците, които се използват върху опаковките на продуктите на компанията. Това потенциално може да подкопае избора на държави, в които търговците могат да продават.

ЕК проверява също така дали ограничаването на паралелната търговия повишава цените и ограничава избора за клиенти от целия континент.

Когато разследването беше открито, главният отговорник по конкуренцията в ЕС Маргрете Вестагер коментира, че „шоколадите, бисквитите и кафето са продукти, консумирани ежедневно от европейските граждани“ и че Комисията ще разгледа „дали Mondelez, ключов производител на тези продукти, може да е ограничил свободната конкуренция, което би могло да доведе до по-високи цени за потребителите“.

Тази година Mondelez задели 340 млн. евро срещу потенциална глоба от Европейския съюз (ЕС), която – според компанията, може да е значително по-висока. Регулаторите могат да налагат глоби до 10 процента от глобалния оборот на дадена компания, ако се установи, че е нарушила законодателството на ЕС за конкуренцията.

Комисията е отказала да коментира пред медията.

От компанията коментират, че си сътрудничат с разследващите органи и се ангажират с ЕК в опит да постигнат пропорционално решение на този въпрос. Дружеството отказва обаче да говори повече заради текущото производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:24 | 16.04.24 г.
fallback
Още от Свят виж още