IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Протест на климатични активисти предизвика хаос на летището в Мюнхен

Бяха отменени около 60 полета

10:34 | 18.05.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германската полиция арестува осем климатични активисти, които нахлуха на територията на летището в Мюнхен днес, което доведе до затварянето му за кратко и причини отмяната на около 60 полета по време на натоварения празничен уикенд, предава Ройтерс.

Шестима от активистите са се залепили за пистата, коментира говорител на полицията, допълвайки, че ситуацията вече е под контрол. И двете писти на летището са отворени за пристигащи и излитащи.

Климатичната група Last Generation, която е провеждала подобни протести и в миналото, заяви, че е отговорна за действията. В серия от публикации в социалната мрежа X тя показва свои членове на нещо, приличащо на писта, както и протестни плакати.

„Общо шестима души седят в две групи на различни места на летището в Мюнхен“, гласи една от публикациите. На един от плакатите пише: „Проблемът е правителството, а не нашата ваканция“.

Групата не е отговорила веднага на обаждане и запитване по имейл за коментар по случая.

Говорител на летището посочва, че то е било напълно затворено за излитане и кацане за близо два часа. 11 полета са били отклонени, около 60 са били отменени, като все още са възможни закъснения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 18.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 2 месеца
Май все пак рецептата на Андрей Ляпчев отпреди столетие трябва да бъде поизтупана от прахта..За който не се сеща, ще я припомня: Со кротце, со благо и со малце кьотек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
cyclop
преди 2 месеца
"причини отмяната на около 60 полета" Единственият шанс да се борим със зачестяващите атаки на екотерористи от сектата на Клаймътченч е сега да бъдат съдени за пълният обем на загубите от активностите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още