IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руските бомби, които опустошават евтино градове в Украйна

Русия е в състояние да складира плаващи бомби в големи количества, тъй като те се произвеждат много лесно

17:34 | 19.05.24 г. 9
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Русия все повече използва „плаващи бомби“, евтини, но силно разрушителни боеприпаси, за настъплението си в Украйна, пише ВВС.

Смята се, че над 200 такива бомби са били използвани само за една седмица за обстрелване на северния град Вовчанск в Украйна при сегашното трансгранично настъпление на Русия в близост до Харков.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че само през март върху страната са били хвърлени 3000 такива бомби. Началникът на полицията във Вовчанск Олексий Харкивски е видял отблизо въздействието на бомбите.

„Думите не стигат, за да се опишат последиците от нападение с плаваща бомба. Пристигаме, за да видим хората, които лежат там, разкъсани на парчета“, казва той.

Масовата употреба на бомби с плаващ ефект от Русия е относително скорошно развитие, което се оказва опустошително за украинските сили през последните месеци.

Плаващите бомби са създадени чрез добавяне на сгъваеми крила и сателитна навигация към стари съветски бомби. Те са евтини, но разрушителни.

В неотдавнашен доклад на Центъра за анализ на европейската политика  (CEPA) се казва, че те са били решаващи при превземането през февруари на силно укрепения преди време ключов източен град Авдиевка.

Сега руските сили използват плаващи бомби, за да атакуват северния град Харков. За момента Украйна не успява да им противодейства.

Началникът на полицията във Вовчанск помага за евакуацията на гранични с фронтовата линия села в Харковска област, където руските сили напоследък настъпват. От полицейската си кола той разказва, че мащабът на нападенията е нараснал значително.

„През последните шест месеца бяхме поразявани с плаващи бомби много често, може би пет до десет бомби седмично..., но този месец имахме далеч повече от всякога“, разказва той.

Русия е в състояние да складира плаващи бомби в големи количества, тъй като те се произвеждат много лесно.

„Взривната част е по същество конвенционална желязна бомба със свободно падане, Русия има на склад стотици хиляди такива бомби от съветския период“, казва проф. Джъстин Бронк, специалист по военновъздушни сили и военни технологии в Кралския институт на обединените служби (Rusi).

„Те са снабдени с изскачащи крила, които след като бомбата бъде хвърлена, се разтварят, за да ѝ позволят да се носи на много по-големи разстояния“, допълва той.

Прикрепената им система за сателитно насочване позволява поразяване на неподвижна позиция с относително висока точност.

Според проф. Бронк механизмът на бомбите дава на руснаците голяма част от функционалността на ракета за милиони долари, но на по-ниска цена.

Той казва, че към съветските бомби, с които руснаците разполагат в изобилие, се добавят плаващи комплекти, които се произвеждат масово и са много прости в механично отношение, което означава, че единичната им цена може да е „между 20 хил. и 30 хил. долара“

Концепцията не е нова. Германците използваха Fritz-X по време на Втората световна война. През 90-те години на миналия век американската армия разработи бомби за съвместна директна атака (JDAM), които добавиха управляеми опашни перки и GPS насочване към традиционните свободно падащи бомби. Оттогава те се използват широко, включително в Ирак и Афганистан.

Разрушенията, които предизвикват плаващите бомби, са изключителни. Смята се, че най-често използваният боеприпас за плаващи бомби е FAB-1500, който тежи 1,5 тона.За сравнение един руски 152-милиметров снаряд съдържа около 6,5 кг. взривно вещество. Дори най-малката плаваща бомба FAB-500 съдържа над 200 кг.

Те превръщат дори добре укрепени украински позиции в уязвими мишени.

Тъй като плаващите бомби създават много по-голяма взривна сила, вероятността да предизвикат разрушения и жертви дори в добре укрепени позиции нараства, обяснява проф. Бронк. Мощните взривове оказват също така сериозно въздействие върху човешкото тяло. 

Плаващите бомби "затрудняват отбранителната стратегия на Украйна, защото руснаците могат просто да бомбардират постоянно фиксираните позиции, докато те изчезнат", казва проф. Бронк. 

Украинският анализатор в областта на сигурността Мария Золкина казва пред ВВС, че използването на плаващи бомби е тревожно развитие и че те създават "нова ера" за военното положение на място. "Те позволяват на Русия да унищожи украинските отбранителни линии без да използва пехотата си", обяснява Золкина. "Те имат напълно различен ефект от артилерийския огън или дори ракетните удари", допълва тя. 

Джордж Барос от Института за изследване на войната във Вашингтон казва, че макар положението в Украйна да е трудно, скоро може да възникне друго тревожно развитие. Той отбелязва, че има данни за завод на около 400 км източно от Москва, в който се създава производствена линия, способна да произвежда плаващи бомби с тегло над три тона. 

Ако бомби с такъв размер бъдат пускани обичайно върху украински позиции, въздействието ще е огромно - както върху укрепленията, така и върху духа на хората, които се опитват да ги удържат. 

Какво може да се направи, за да се противодейства на плаващите бомби? 

Проф. Бронк казва, че прехващането на бомбите по време на полет не е жизнено решение поради огромния брой, с който разполагат руснаците. "Това би довело до твърде бързо изразходване на всички налични боеприпаси за противовъздушна отбрана", казва той. 

Единственото решение освен нахлуване по суша е да се атакуват самолетите, които ги пускат, в полет или на земята. Но това е свързано със значителни рискове. 

Американската система Patriot за изстрелване на ракети "земя-въздух" може да сваля изтребители, но само ако е разположена в близост до фронтовата линия. Това крие риск да бъде забелязана от руски безпилотни самолети и да бъде поразена с балистични ракети, казва проф. Бронк. Нещо, което се случи с две пускови установки по-рано тази година. 

Остава възможността за използване на ракети с голям обсег или безпилотни самолети за поразяване на руски военновъздушни бази. Това е метод, който Украйна използва. През април Киев заяви, че е използвал дронове, за да унищожи най-малко шест военни самолета и да повреди сериозно осем други на летище в южната Ростовска област в Русия. 

Но това решение не е лишено от проблеми. САЩ, най-големият доставчик на военна помощ за Украйна, забраняват на Киев да използват техни оръжейни системи на международно призната руска територия. Макар това да не включва Крим и окупираните части в Украйна, то означава, че летищата на територията на Русия са забранени. 

Така че засега Украйна изглежда няма лесен отговор. Президентът Володимир Зеленски неведнъж е призовавал за ракети за противовъздушна отбрана и за доставка на модерни изтребители. 

Но засега Мария Золкина казва, че бойният дух е бил засегнат от засиленото използване на плаващи бомби. "Войниците не се чувстват в безопасност, защото укрепленията им не могат да ги защитят, цивилните жители на Харков, хора, свикнали да живеят под обстрел, не могат да избягат от бомба, която може да разруши седеметажна сграда", допълва тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 19.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
bobopopov
преди 2 месеца
МИР.......преговори......бяло знаме.Решения има,но спонсорите не разрешават.Тогава.......смърт ....разрушения......мъки .....ИЗбора е на ***. Войната е лошо нещо,но винаги я е имало и ще я има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 17
zelka007
преди 2 месеца
До: nkavrakov1982 ... хаха ... какво масово състрадание е обзело всички към украинците ... радва , как никой нищо не споменава за рассийските свuне ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 2 месеца
Тая война стана пълен театър.Хем война хем украинците нямали право на това ,нямали право на онова ,докато руснаците ги избиват като зайци.Пълен хорър,в който Америка и Русия синхронизирано си разделят страната ,това е ясно и на децата вече .Жалко е но според мен украинците най добре да спрат за да не правят кефа на Запада.Ясно е че ще ги дадат на Русия частично но защо да умират още и още хора безсмислено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 2 месеца
Има стотици начини да изкараш руската мечка от бърлогата и. И нито 1 да я върнеш! Кой ли го е казал, кога ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 24
zelka007
преди 2 месеца
До: 0pk ... имат над 3000 унищожени танка , над 6000 унищожени БМП-та , хиляди артилерийски и ракетни системи , хиляди превозни средства , 113 топ самальота са им бишнали , 117 хеликоптера ... карабли !! подводници !! ... и са взели територия по-малка от България ... :))) ... не е зле с/у 1 пленен изгорел абрамс и 4 унищожени , а ?! как мислиш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 21
zelka007
преди 2 месеца
До: 0pk ... ам не знам дали помогнаха ?! ти как мислиш ?! при превъзходство на рашибозуците във февруари 2022 от около 17 към 1 в тяхна полза , къде са сега ?! всяка друга армия в света би помела Украйна за не повече от 20 дена ... :))) ... гърмят им ежеседмично , нефтохимове , летища , пво-та , карабли , летища , пристанища , жп-линии ... а те взимат по една-две ниви , дето се намират между две редици дървета ... след около 100г ще спечелят вероятно ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 6
0pk
преди 2 месеца
До: zelka007 хаха, тия ***.дааа сме ги чували, и за байрактарите, и за атакамсите, и за патриотите, и за брадлитата, и за леопардите, и за абрамсите. Как е, много ли им помогнаха ***.дааата на укрофашагите? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 25
zelka007
преди 2 месеца
ще има скоро голем реффф от пескоффф и захариева , що ф16ките на украинците са въоръжени с aim-120 , и че това е голем проблем ... :))) ... вероятно украинците ще затворят обширна част от въздушното пространство на рассийката ... точността на попадение на fab1500 е преувеличена , но пораженията са си поражения ... скоро украинците ще имат и pac-3 за patriot-ите ... и iris-t slx ... мдааа ... и някой ще остане без бойна авиация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 2
6000
преди 2 месеца
Плават патиците превеждащи чужди статии - Бомбите планират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още