fallback

Главният оперативен директор застава начело на Diageo

Сегашният шеф Айвън Менезис управляваше компанията десетилетие

11:49 | 28.03.23 г.

Компанията за алкохолни напитки Diageo обяви, че главният ѝ оперативен директор Дебра Крю ще смени главния изпълнителен директор Айвън Менезис след десетилетие начело на производителя на уискито Johnnie Walker, съобщава Bloomberg.

Повишението на вътрешния кандидат сигнализира за приемственост в шестия по големина член на индекса FTSE100, а Крю ще стане една от най-известните жени ръководители в корпоративна Великобритания.

По време на десетте години управление на Менезис Diageo се превърна в синоним за премиум напитки, придобивайки брандове като текилата на Джордж Клуни Casamigos за 1 млрд. долара.

Сега повече от половината от продажбите на компанията идват от най-луксозните напитки – струващи по над 50 долара бутилката. Това е част от стремежа на водещите алкохолни производители да накарат потребителите да харчат повече, без да увеличават употребата на алкохол.

До голяма степен се очакваше Крю да наследи Менезис, откакто пое поста на главен оперативен директор през юли.

„Това е сред най-подредените планове за наследяване, които можем да си спомним, в сектора на потребителските продукти“, коментира Джеймс Едуардс Джоунс, анализатор в RBS, в бележка до клиентите. „Няма да възхваляваме твърде много Айвън, освен да кажем, че мандатът му бе изключително успешен“.

Крю управляваше компанията за тютюневи изделия Reynolds American, преди да се присъедини към Diageo, а преди това е работила за PepsiCo, Kraft Foods, Nestle и Mars.

На фрагментирания пазар на алкохолни напитки Diageo заяви през 2021 г., че има само 4% пазарен дял. Компанията иска да го увеличи до 6%, продължавайки да прави придобивания и благодарение на потребителите, които на глобално ниво преминават от бира към напитки с по-висок процент алкохол и купуват по-скъпи такива.

Менезис ще се оттегли в края на юни, каза Diageo в изявлението си във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 28.03.23 г.
fallback
Още от Търговия и потребителски стоки виж още