IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nestle навлиза на пазара на луксозните шоколади със сделка в Бразилия

Швейцарската компания купува дял от бразилската Grupo CRM

19:22 | 07.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Nestle купува мажоритарен дял в бразилския производител на първокласен шоколад Grupo CRM, съобщиха от швейцарската компания за хранителни продукти в четвъртък, която се стреми да разшири дейността си в областта на луксозните сладкарски изделия, съобщава Ройтерс.

Grupo CRM управлява над хиляда шоколадови бутика в Бразилия под брандовете Kopenhagen и Brasil Cacau и има засилено присъствие онлайн, казват от Nestle.

Nestle, която купува дела от частната инвестиционна компания Advent International, отказа да даде финансови подробности за сделката, която се очаква да бъде финализирана през 2024 г.

Уебсайтът Brazil Journal съобщи в сряда, че швейцарския производител на хранителни продукти ще плати около 3 млрд. реала (602,78 млн. долара) за компанията, докато регионалният вестник Valor Economico посочва сумата от 4,5 млрд. реала (904,18 млн. долара).

Nestle заяви, че Рената Мораес Вичи ще продължи да ръководи операциите на Grupo CRM като главен изпълнителен директор и ще остане миноритарен акционер.

Придобиването е част от стратегия на Nestle, собственикът на марки като Kit Kat, Aero и Smarties, да разшири присъствието си в сегмента на супер луксозните шоколади, който включва марки като италианската Baci и предлагането е ограничено.

През първите шест месеца на 2023 г. продажбите на сладкарски изделия на Nestle са се увеличили с 10,8% на органична база, което изключва придобиванията на компанията и валутните промени.

Бизнесът също така е подобрил основния марж на оперативната си търговска печалба със 70 базисни пункта до 14,5%.

Швейцарският производител на луксозен шоколад Lindt & Spruengli също се справя добре напоследък, като отчете ръст на продажбите си от 10,1% през първата половина на 2023 г. и на оперативната печалба с 38%.

„Това придобиване допълнително разширява и засилва нашето присъствие в сладкарския бизнес в Бразилия и ни позволява да навлезем в сегмента с изделия от по-висок клас“, коментира Лоран Фрекс, главен изпълнителен директор на Nestle за Латинска Америка.

Шоколадовите блокчета под марката Kopenhagen на CRM са на цена от 29,90 бразилски реала (6,01 долара), а кутия шоколадови бонбони се продава на дребно за около 130 реала.

Джон Кокс, анализатор в Kepler Cheuvreux, признава, че сделката изглежда необичайна на пръв поглед предвид това, че Nestle се фокусира върху бизнеса си с кафе, грижи за домашни любимци и балансирано хранене, но в нея има смисъл. „Nestlé има шоколадов бизнес в Бразилия, така че може да комбинира производството и това да доведе до много ползи, тъй като производството на първокласен шоколад, както Lindt показа, е много, много, добър бизнес, ако се развие правилно“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още