IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френските супермаркети ще трябва да обявяват намалени по размер, но не и по цени продукти

Шринкфлацията се превърна в голям проблем и за потребителите, и за правителствата

16:40 | 19.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френските търговци на дребно ще трябва да уведомяват потребителите, когато продуктите са били намалени по размер без съответно понижение на цените като част от усилията за борба с т.нар. шринкфлация, обяви финансовото министерство в сряда.

Шринкфлацията се превърне в проблем както за потребителите, така и за правителствата, докато домакинствата изпитват трудности да се справят с намаляващата покупателна способност на фона на ускоряващата се инфлация през последните години.

От юли френските супермаркети ще трябва да обявяват в продължение на два месеца, когато храни и други популярни потребителски стоки като прахове за пране са били намалени по размер, което реално води до покачване на цената на стоката, заяви министерството.

„Шринкфлацията е ограбване, слагайки край на това. Искам да възстановя доверието на потребителите, а доверието върви ръка за ръка с прозрачността“, казва финансовият министър Брюно льо Мер в изявление.

Цените на храните се превърнаха в основен политически въпрос във Франция миналата година, след като инфлацията при храните достигна рекордните 16% след годишните преговори по цените между доставчици и търговци на дребно.

В отговор правителството прие закон да изтегли преговорите за тази година и оказва натиск върху компаниите да ограничат скоковете на цените.

Веригата супермаркети Carrefour доброволно сложи предупреждения за цените на някои продукти миналия септември, за да окаже натиск върху големите производители на потребителски стоки като Nestle, PepsiCo и Unilever преди годишните преговори за цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още