IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатата жена в Източна Европа планира PPF да остане в ръцете на семейството

Чешката инвестиционна компания е собственик на bTV и Yettel в България

20:32 | 24.07.23 г. 1
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Чешката милиардерка Рената Келнерова разкри, че подготвя децата си за бъдещи роли начело на инвестиционната компания PPF Group NV (собственик на bTV и Yettel в България - бел. ред.).

В първото си публично изявление, откакто основателят на PPF Петр Келнер загина в хеликоптерна катастрофа през 2021 г., най-богатата жена в Източна Европа заяви, че се смята за отговорна за наследството на покойния си съпруг.

"Моята работа е да запазя това наследство и да подготвя децата ни - с цялото ми уважение и смирение - за това, че един ден те ще поемат този факел и ще продължат да го носят напред",  пише тя, цитирана от Bloomberg.

Коментарите са част от предговора на годишния доклад на PPF, в който тя определи 2022 г. като "период на търсене на нова стабилност и път напред" за PPF. През май миналата година компанията назначи за главен изпълнителен директор дългогодишния инвестиционен партньор на Келнер Иржи Шмеж.

Келнер има четири деца, които са миноритарни акционери в PPF, според годишния доклад.

Келнерова, която заедно със семейството си притежава нетно състояние на стойност 11,9 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg, също така изтъква филантропската си дейност за семейната фондация "Келнер", като разказва как инвестиционната компания е помогнала на украинските бежанци през изминалата година.

През последните две години PPF пренасочи фокуса си обратно към западните пазари след години на експанзия в Азия и в момента търси придобивания в Европа. През май PPF Group обяви, че е закупила 15% дял в полската логистична и куриерска компания InPost SA от Advent International.

В портфолиото на PPF влиза и Central European Media Entreprises (CME), която управлява телевизионни станции в шест държави от Централна и Източна Европа. В България холдингът е представен чрез телекома Yettel и медиите в bTV Media Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Медии и маркетинг виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 7
cyclop
преди 9 месеца
А, помислих че за Ърцула Фон Ла*нен сте написали. Йрцула сигурно е изкарала 10 милиарда само от врътката с милиардите дози фалшиви вацини, които държавите от ЕС още не могат да спрат да плащат и получават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още