IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Редакционен съвет ще заседава заради съмненията за политическа намеса в Euronews България

Медията отхвърля твърденията за въздействие върху „редакционното пилотиране“ на главния редактор

18:44 | 30.10.23 г.
Снимка: Euronews
Снимка: Euronews

Редакционен съвет ще заседава по въпросите, свързани със съмненията за редакционната независимост на Euronews България. Това става ясно от позиция на ТВ Европа и Euronews SA, разпространена до медиите.

През изминалата седмица се появиха редица публикации, в които се коментира напускането на ключови кадри от екипа на българската телевизия под лиценза на френската медия, сред които главният продуцент Надя Ганчева и главният редактор на сайта на Euronews у нас Калина Влайкова. Като повод се изтъкват кадровите промени и съмнения за политическа обвързаност. Като пример се посочва назначената отскоро за програмен директор Ваня Захариева, бивш началник на кабинета на културния министър Боил Банов от последното правителство на Бойко Борисов.

„За да гарантира качеството и независимостта на информацията, договорът между ТВ Европа и Euronews SA въвежда различни механизми, които са доказали своята ефективност в развитието на международната мрежа на Euronews. Един от тях е Редакционният съвет, контролиран на 2/3 от Euronews SA, председателстван от Euronews SA и в който участва член, посочен от ръководството на ТВ Европа. Този съвет ще заседава съвсем скоро и ще разгледа въпросите, повдигнати напоследък в редакцията в София, както и тези, изнесени през последните дни в някои български медии“, се посочва в разпространеното съвместно прессъобщение на ТВ Европа и Euronews SA.

В позицията ТВ Европа обосновава разширяването на мениджърския си екип с ускоряване на икономическия си растеж, като добавя нова програмна дирекция, отговаряща за програмната схема и за различните излъчвани формати и тяхната продължителност, извън новините. „Euronews SA приветства това желание за развитие, което не би могло да накърни редакционните прерогативи на главния редактор“, се посочва в съобщението.

„ТВ Европа и Euronews SA са две отделни независими компании, като ТВ Европа не е филиал на Euronews SA. Те са свързани с договор за лицензиране на марка от 29 април 2021 г. за експлоатация на марката „Euronews България“. Що се отнася до редакционния периметър, договорът налага строги, взискателни и фундаментални условия и на двете страни за спазване на редакционната харта на Euronews“, се подчертава в съобщението.

„Под ръководството на Euronews SA, главният редактор на Euronews България отговаря за ежедневното отразяване на актуалните новини и за редакционния избор на Euronews България, в съответствие с редакционната линия. Това редакционно пилотиране, което включва политическите новини, по никакъв начин не се поставя под въпрос от страните“, се посочва още в изявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Медии и маркетинг виж още

Коментари

Финанси виж още