IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney успя да отблъсне атаката на активиста инвеститор Нелсън Пелц

Акционерът не успя да получи място в управителния съвет на компанията

10:03 | 04.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Боб Айгър. Снимка: Bloomberg
Боб Айгър. Снимка: Bloomberg

Акционерите на Walt Disney дадоха на главния изпълнителен директор Боб Айгър голям вот на доверие, отхвърляйки опита на дисидента инвеститор Нелсън Пелц да получи място в борда на гиганта в сферата на забавленията, съобщава Bloomberg.

Акционерите избраха всички предложения на Disney за управителния съвет, отхвърляйки номинацията на Пелц, заявиха изпълнителни мениджъри в сряда на общото събрание на компанията. Инвеститорите освен това отхвърлиха съюзника на Пелц – бившия финансов директор на Disney Джей Расуло, и предложение на Blackwells Capital, друга дисидентска група.

Резултатът е ясна победа за 73-годишния Айгър, който води битка да остави Пелц извън борда, откакто се завърна като главен изпълнителен директор през ноември 2022 г. През последните месеци Айгър адресира опасения на инвеститорите, като уреди политически спор с щата Флорида, привлече нови директори, които да следят приемствеността, и обща скорошна печалба от стрийминг бизнеса на компанията.

Trian Fund Management на Пелц държи дял на стойност 3,5 млрд. долара в Disney и агитира за места в борда, за да се реши забавящата се възвръщаемост към акционерите и това, което смята за неадекватно корпоративно управление.

Инвеститорите на Disney видяха нещата по различен начин, като Пелц е събрал само 31% от гласовете, посочват източници, запознати с въпроса. Расуло е получил още по-малко подкрепа, добавят източниците, пожелали анонимност, обсъждайки резултати, които не са обявени публично. Айгър е преизбран с 94% подкрепа.

„Това също е вторият ни опит с Disney и се надяваме, че ще бъде последният ни и акционерите няма да бъдат разочаровани, както преди година“, каза Пелц на срещата, преди гласуването да бъде обявено. „Независимо какъв е резултатът от днешното гласуване, Trian ще следи представянето на компанията“.

В изявление след гласуването от фонда Trian казаха, че са „горди от въздействието, което имахме при пренастройването на фокуса на тази компания към създаване на стойност и добро управление“.

В изявление на Blackwells се казва, че „основната цел е постигната – Нелсън Пелц да не влиза в заседателната зала на Disney“.

Акциите на Disney поевтиняха с цели 2,9% до 119,30 долара след вота. Акциите са поскъпнали с 36% тази година до затварянето във вторник.

През втория си мандат Айгър намали годишните разходи със 7,5 млрд. долара, съкрати 8000 работни места и започна да се занимава с отслабващото представяне на филмовия бизнес на компанията. Той очерта плановете си да направи водещите спортни програми на Disney от ESPN достъпни за онлайн зрителите и представи начинание за спортен стрийминг с конкуренти.

Компанията е определила и група от членове на борда, които да наблюдават намирането на наследник на Айгър, чийто договор е до 2026 г.

Освен това Disney възстанови дивидента си, обяви планове да инвестира 60 млрд. долара в своите паркове и курорти през следващите 10 години и задълбочи участието си в бизнеса с видеоигри чрез инвестиция от 1,5 млрд. долара в Epic Games, производителя на популярната Fortnite заглавие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Медии и маркетинг виж още

Коментари

Финанси виж още