IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интегрирането на технологиите и бизнеса: Повече таланти и по-изискващи потребители

Георги Георгиев, мениджър „Софтуерни архитектури“ в SmartIT, и Йордан Стоянов, предприемач, инвеститор, управляващ партньор в PayMan Group, гостуват в подкаста „Технология на парите“

10:29 | 28.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

InvestorBG · Технология на парите, епизод 8: Повече таланти и по-изискващи потребители

В близко бъдеще може би ще видим промяна в начина на организиране на образованието по света в посока хибридно мислене между бизнеса и технологиите. Крайният потребител ще еволюира – от една страна, той е клиент, но той е и производител на стоки и услуги. Колкото по-информиран е той в своята дейност, толкова по-информиран и изискващ ще е към всички останали дейности. В следващите 10-15 години това ще е тренд, който няма да има спиране. Около това мнение се обединиха Георги Георгиев, мениджър „Софтуерни архитектури“ в SmartIT, и Йордан Стоянов, предприемач, инвеститор, управляващ партньор в PayMan Group, в подкаста „Технология на парите“ с водещ Вероника Денизова.

Според Георгиев, за да може бизнесът да е подготвен да адаптира технологиите, той трябва да ги разбира, а за да ги разбира, трябва да има повече досег с тях и да се образова.

„Стратегията на компаниите не трябва да се изгражда върху даден тип технология или технологично решение, а по-скоро върху дългосрочна архитектура и план как дадена компания възнамерява да се дигитализира“, смята той.

Гостите изтъкнаха предимствата от интегрирането на бизнеса и технологиите, включително подобряване на ефективността при разпределяне на ресурсите; гъвкавост; иновативност и пр.

По думите на Стоянов дори има рискове, от които бизнесът не би могъл да се предпази без развитието на технологиите, а коронавирусната пандемия е скорошен пример за това. Според него "имаме да наваксваме доста по отношение на технологични иновации и по отношение на отглеждането на талантите в държавата, които биха могли да внедрят дадена технология". Йорданов смята, че един от най-големите рискове е да направим нещо, за което не сме подготвени.

„Компаниите стават все по-зависими от технологиите. Отпадането на дадено технологично решение може да доведе до преустановяване на процеси“, коментира Георгиев. Той отбеляза, че киберсигурността ще е една от основните теми през следващите години.

По отношение на очакванията за скорошна рецесия гостите се обединиха около мнението, че кризата би дала възможности на някои компании.

„Рецесия ще има, но ще има бизнеси, които ще просперират по начин, по който не са просперирали преди. Кризата ще обхване тези, които не са подготвени“, заяви Йорданов. Той не очаква ситуацията да повлияе на инвестиционните намерения на бизнеса.

Георгиев отбеляза, че повечето компании променят фокуса в средствата, които инвестират в технологии. „Допреди години, когато имаше икономически просперитет, те инвестираха огромно количество средства в иновации, научна и развойна дейност, пробване на нови бизнес модели… Сега повечето компании се фокусират върху технологично обезпечаване на ядрото си, за да могат те да останат здрави и да преминат през въпросната криза“, коментира той и изрази очаквания да има промяна по отношение на технологичните инвестиции – не в негативна насока, по-скоро средствата да се насочат към различно място.

Повече по темата слушайте в подкаста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

Финанси виж още