fallback

Цветомир Досков: Финтех средата у нас изостава, макар и да се развива добре

Изкуственият интелект има огромно приложение във финансовия сектор, коментира изпълнителният директор на "Сирма Бизнес Консултинг"

09:00 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

За дванадесета поредна година конференцията Investor Finance Forum ще събере на едно място експерти от банковия, финансовия и финтех сектор, капиталовите пазари, фондовите борси и регулатори. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, което икономическият сайт Investor.bg организира, ще се проведе на 7 ноември в "Интер Експо Център". Подробности за програмата и участниците в събитието ще откриете ТУК, където може да се регистрирате безплатно за присъствие на място.

За състоянието и предизвикателствата пред финансовия сектор, както и мястото на изкуствения интелект в него, разговаряме с Цветомир Досков, изпълнителен директор на "Сирма Бизнес Консултинг".

Какви са предизвикателствата пред дигиталната трансформация на финансовия сектор в условията, които виждаме в момента?

На повечето организации във финансовия сектор се наложи бързо да се насочат към дигиталната среда по време на пандемията и тази трансформация наложи всички въвлечени в процеса да се адаптират към промените. Въпреки че се говори отдавна за нуждата от дигитализация и ползите от нея, все още част от администрацията, регулаторните органи, а и самите потребители, подхождат с доза недоверие при употребата на дигитални услуги. Необходими са повече усилия за адаптация на нормативната база, промяна на традиционните модели на обслужване на клиенти и фокусиране към обслужването в дигиталното пространство, и не на последно място, обучение на потребителите при ползване на дигитални инструменти.

Кои са най-важните стъпки, които банковият и финансов сектор трябва да предприеме, за да осъществи качествена дигитална промяна?

В началото на процеса трябва да се постигне цялостно разбиране на дигиталните потребности на бизнес субектите, клиентите и потребителските групи. Следващата стъпка е дефиницията на цели и измерители на успех за приемане на дигиталните продукти, услуги, инструменти. За съжаление, все още отчитаме нискък процент на потребителите на финансови услуги в дигиталното пространство. Критично важно е да се осигури сигурна инфраструктурна среда и подпомагане на дигиталните инициативи в организациите. Всяка банка или финасова институция, която планира дългосрочно, трябва да определи своите приоритети за развитие и улеснения в прилагане на дигитализацията. И не на последно място, да се провежда активен диалог с държавната администрация за отваряне на системите и осигуряване на свързаност при ползване на дигитални услуги.

Какви тенденции се наблюдават във финансовите технологии и как те се адаптират от българския финансов сектор?

Финансовите играчи са осъзнали предимствата и целенасочено преследват ползването на дигитални решения в това число изкуствен интелект (ИИ). В допълнение всички схващат и приемат, че следващата вълна в развитието ще е базирана на ИИ решения. В момента технологията се отваря към решения за подпомагане на крайните потребители, но също така и за направа на ново поколение процеси, които са свързани със събиране на данни, документи и потвърждаване на статус, както и в тяхното моделиране, анализиране и скориране, за да се ползват в управлението на парите.

Как горещата тема в технологиите в последните месеци – изкуственият интелект, променя финансовите технологии?

Амбициите са големи. ИИ има огромно приложение във финансовия сектор, както в оптимизацията на процесите и управлението на данните, така и при обслужването на клиенти. Силно вярвам, че за да реализираме ползваеми български решения с ИИ, трябва да се обединяваме, да градим и да планираме в перспектива. От друга страна, промяната е толкова бърза, че изпреварва дори разбирането ни за реално приложение на ИИ. Трябва да подготвим обручители, които да разбират и да преведат изискванията към ИИ, за да може той да служи рационално и сигурно. От друга страна, много се радвам, че в обществото за хората, които се занимават с ИИ, се върна титлата „инженер“.

Как оценявате развитието на българската финтех среда?

Изоставащо, макар и с добро развитие. Изоставащо, защото имам усещането, че все още сме длъжници на българския потребител/бизнес в налагането на решения и инструменти, които да се ползват в дигиталното пространство и да го развиват.

Защо подкрепяте Investor Finance Forum?

Основно защото осигурява трибуна (арена за интелекта), на която свободно да споделяме постижения, идеи, и да споделяме болки и затруднения от ежедневието, в което работим за развитието на дигиталните финансови услуги. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:02 | 02.11.23 г.
fallback
Още от Мениджмънт виж още