IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветомир Досков: Финтех средата у нас изостава, макар и да се развива добре

Изкуственият интелект има огромно приложение във финансовия сектор, коментира изпълнителният директор на "Сирма Бизнес Консултинг"

09:00 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

За дванадесета поредна година конференцията Investor Finance Forum ще събере на едно място експерти от банковия, финансовия и финтех сектор, капиталовите пазари, фондовите борси и регулатори. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, което икономическият сайт Investor.bg организира, ще се проведе на 7 ноември в "Интер Експо Център". Подробности за програмата и участниците в събитието ще откриете ТУК, където може да се регистрирате безплатно за присъствие на място.

За състоянието и предизвикателствата пред финансовия сектор, както и мястото на изкуствения интелект в него, разговаряме с Цветомир Досков, изпълнителен директор на "Сирма Бизнес Консултинг".

Какви са предизвикателствата пред дигиталната трансформация на финансовия сектор в условията, които виждаме в момента?

На повечето организации във финансовия сектор се наложи бързо да се насочат към дигиталната среда по време на пандемията и тази трансформация наложи всички въвлечени в процеса да се адаптират към промените. Въпреки че се говори отдавна за нуждата от дигитализация и ползите от нея, все още част от администрацията, регулаторните органи, а и самите потребители, подхождат с доза недоверие при употребата на дигитални услуги. Необходими са повече усилия за адаптация на нормативната база, промяна на традиционните модели на обслужване на клиенти и фокусиране към обслужването в дигиталното пространство, и не на последно място, обучение на потребителите при ползване на дигитални инструменти.

Кои са най-важните стъпки, които банковият и финансов сектор трябва да предприеме, за да осъществи качествена дигитална промяна?

В началото на процеса трябва да се постигне цялостно разбиране на дигиталните потребности на бизнес субектите, клиентите и потребителските групи. Следващата стъпка е дефиницията на цели и измерители на успех за приемане на дигиталните продукти, услуги, инструменти. За съжаление, все още отчитаме нискък процент на потребителите на финансови услуги в дигиталното пространство. Критично важно е да се осигури сигурна инфраструктурна среда и подпомагане на дигиталните инициативи в организациите. Всяка банка или финасова институция, която планира дългосрочно, трябва да определи своите приоритети за развитие и улеснения в прилагане на дигитализацията. И не на последно място, да се провежда активен диалог с държавната администрация за отваряне на системите и осигуряване на свързаност при ползване на дигитални услуги.

Цветомир Досков

Цветомир Досков е един от водещите експерти и консултанти за въвеждане на най-новите технологии в банковата индустрия в България. Присъединява се към "Сирма Груп" през 2007 г. като основател и изпълнителен директор на "Сирма Бизнес Кансълтинг" АД (Sirma BC).

Ръководената от него компания и екипи притежават задълбочена бизнес и технологична експертиза за внедряване на основни банкови системи, създаване на иновативни банкови продукти и услуги, финтех решения, решения за отворено банкиране. Опитът и познанията за осъществяването на стратегически трансформационни проекти в банковия сектор са причина Sirma BC да реализира успешно десетки мащабни проекти в банковия сектор. Изградени са дългосрочни стратегически партньорства с водещи регионални и световни доставчици на финансови технологии като Oracle, за внедряването на FlexCube, Oracle EBS, Oracle BI, BPM, Newgen DMS. Портфолиото от услуги се допълва от редица успешни проекти основани на Red Hat и Java технологии.

Предишният професионален опит на Цветомир Досков е свързан с ръководни позиции в най-големите банкови институции в България – Allianz Bank, UniCredit Bulbank, HVB Bank Biochim, Hebros Bank, Българска народна банка.

Той е съосновател, партньор и ИКТ съветник в IRIS Solution и Paysera, бивш член на СД на БАССКОМ, член на СД на "Сирма Груп Холдинг" АД, член на Six Sigma общество.

Какви тенденции се наблюдават във финансовите технологии и как те се адаптират от българския финансов сектор?

Финансовите играчи са осъзнали предимствата и целенасочено преследват ползването на дигитални решения в това число изкуствен интелект (ИИ). В допълнение всички схващат и приемат, че следващата вълна в развитието ще е базирана на ИИ решения. В момента технологията се отваря към решения за подпомагане на крайните потребители, но също така и за направа на ново поколение процеси, които са свързани със събиране на данни, документи и потвърждаване на статус, както и в тяхното моделиране, анализиране и скориране, за да се ползват в управлението на парите.

Как горещата тема в технологиите в последните месеци – изкуственият интелект, променя финансовите технологии?

Амбициите са големи. ИИ има огромно приложение във финансовия сектор, както в оптимизацията на процесите и управлението на данните, така и при обслужването на клиенти. Силно вярвам, че за да реализираме ползваеми български решения с ИИ, трябва да се обединяваме, да градим и да планираме в перспектива. От друга страна, промяната е толкова бърза, че изпреварва дори разбирането ни за реално приложение на ИИ. Трябва да подготвим обручители, които да разбират и да преведат изискванията към ИИ, за да може той да служи рационално и сигурно. От друга страна, много се радвам, че в обществото за хората, които се занимават с ИИ, се върна титлата „инженер“.

Как оценявате развитието на българската финтех среда?

Изоставащо, макар и с добро развитие. Изоставащо, защото имам усещането, че все още сме длъжници на българския потребител/бизнес в налагането на решения и инструменти, които да се ползват в дигиталното пространство и да го развиват.

Защо подкрепяте Investor Finance Forum?

Основно защото осигурява трибуна (арена за интелекта), на която свободно да споделяме постижения, идеи, и да споделяме болки и затруднения от ежедневието, в което работим за развитието на дигиталните финансови услуги. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

Финанси виж още