IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания се вдигат, но се очаква забавяне

Според ежемесечното проучване на Nationwide цените през юли са се повишили с 0,8% на месечна база

12:21 | 01.09.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на жилищата във Великобритания са се увеличили с по-бърз месечен темп през август, отколкото през юли, но пазарът върви към охлаждане, тъй като растящите енергийни цени удариха домакинствата, а Английската централна банка продължава да вдига основните лихви, съобщи националният кредитор Nationwide в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

Цените на жилищата миналия месец са били с 0,8% по-високи спрямо юли, когато се повишиха с 0,2% на месечна база. Това е по-голямо увеличение от средната прогноза за ръст от 0,1% в анкета на Ройтерс сред икономисти.

Робърт Гарднър – главен икономист на Nationwide, заяви, че има сигнали, че жилищният пазар губи инерция след ръста в търсенето на по-големи жилища по време на пандемията с Covid-19.

“Очакваме пазарът да се забави допълнително, докато натискът върху бюджетите на домакинствата се засилва през следващите тримесечия“, допълва Гарднър.

Най-широко следеният индекс за инфлацията във Великобритания се е повишил с 10,1% през 12-те месеца до края на юли, което е 40-годишен връх, и се очаква да се покачи още на фона на все по-високите цени на електроенергията.

Отделно проучване на Ройтерс сред икономисти, публикувано в сряда, показа, че се очаква ръст от 0,7% на цените на жилищата тази година, 0,1% през следващата година и 3,0% през 2024 г.

Английската централна банка повиши основните лихви шест пъти от декември насам, опитвайки се да се пребори с инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още