IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект на чешко архитектурно студио спечели конкурса за пешеходен мост в Южния парк

Очаква се същинската работа по реализацията на проекта да започне догодина или през 2024 г.

14:25 | 07.10.22 г.
Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС
Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Чешко архитектурно студио ще проектира пешеходния мост в Южния парк откъм ж.к. „Иван Вазов“ над ул. „Бяла черква“. Целта е новата мостова конструкция да завърши сливането на трите зони – Южен парк – първа част (пространството около НДК), Южен парк – втора и трета част, в непрекъснато и мащабно парково пространство.

Конкурсът беше обявен от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столична община през юли и първоначално крайният срок за подаване на документи от кандидатите бе до 29 септември, но впоследствие той беше удължен до 3 октомври. Участвали са 25 проекта, от които до конкурса са допуснати 22, а три са били дисквалифицирани заради несъответствие с техническите изисквания. Освен български архитектурни студиа в конкурса са се включили и архитекти от Полша, Чехия и Англия. 

Проектите са разгледани и оценени в рамките на два дни от международно жури с участието на Йеспер Дал от Копенхаген, Милутин Фолич от Белград и Ресул Емра Шаха от Истанбул. Първия ден са били селектирани осем от проектите, като всеки член на журито е избрал по три от тях. Втория ден членовете на журито са се запознали подробно с избраните осем проекта, с техните недостатъци, ползи и вреди, за да вземат обосновано решение, съобщи арх. Ивайло Петков, председател на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към Столичния общински съвет (СОС) и един от участниците в журито.

Всеки член на журито е дал оценката си за всеки от проектите, след което са отворени и ценовите предложения. Към края на вчерашния работен ден журито е номинирало печелившия проект, обясни технологията на работата Петков.

През цялото време оценяващите не са знаели имената на архитектите, които стоят зад разглежданите проекти. Класираните на първо, второ и трето място участници бяха обявени днес на пресконференция в сградата на НАГ. Победител в конкурса е проектът на архитектурно студио „Боеле“ от Чехия, което получава и парична награда от 20 хил. лв. На второ и трето място са класирани съответно „Мио дизайн“ ООД, представлявано от арх. Орлин Давчев и „Андонов и синове дизайн“ ООД, представляван от арх. Андон Андонов, за тях са предвидени парични премии от съответно 15 хил. лв. и 10 хил. лв.

„Боеле“ е студио със седалище в Прага и Лондон и работи в областта на архитектурата и градоустройството. Автори са на проекти от различен  мащаб и типология - от по-малки жилищни сгради до големи сградни комплекси и реконструкция на градски пространства. Екипът работи под ръководството на архитект Павел Файфър, който е с  дългогодишен опит в архитектурата на чешкия пазар, и на архитект Петр Шума, който е с богат опит в чуждестранни студия. Визуализация на проекта на победителя в конкурса за пешеходен мост в Южен парк. Снимка: Investor.bg Визуализация на проекта на победителя в конкурса за пешеходен мост в Южен парк. Снимка: Investor.bg

„Проектът победител дава възможност за добра достъпна среда във втора и трета част на Южен парк, без да вреди на растителността в района“, каза пред журналисти главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков. Той уточни, че оттук-нататък предстои да бъде изработен подробен устройствен план (ПУП). „Частта северно от басейн „Спартак“ е частна собственост, така че първата ни задача в следващите няколко месеца е да изработим план, който дава възможност да придобием частния терен, за да свържем пешеходния мост с алеите в Южен парк – трета част. Успоредно с това ще се свържем със спечелилия конкурса екип, за да договорим условията за възлагане на проекта“, каза арх. Здравков.

Изработването на техническия проект ще бъде възложено първо на победителя в конкурса, каквото беше едно от исканията на Камарата на архитектите в България (КАБ). В края на юли заради становище на камарата, в което се настояваше за промени в условията на процедурата, конкурсът за пешеходния мост бе временно спрян. Тогава от КАБ заявиха, че конкурсът може да привлече активно участие, само ако е предвидено последващо възлагане на самите автори, за да има възможност за реализация на оригиналната идея, заложена в премирания проект. Очакванията на главния архитект са догодина да завърши техническата работа по изработването на проекта и на подробния устройствен план, а същинската работа по реализацията на пешеходното пространство трябва да започне също догодина или през 2024 г.

„В София имате чудесни паркове, които стигат почти до самия център. При посещението си на място и при журирането на конкурса разбрах, че има крайна необходимост от свързване на двете части на Южен парк. Смятам, че избрахме най-красивото решение“, каза арх. Йеспер Дал. Проектът на чешкия архитект Павел Файфър беше класиран на първо място от международното жури. Снимка: Investor.bg Проектът на чешкия архитект Павел Файфър беше класиран на първо място от международното жури. Снимка: Investor.bg

„Не търсехме решение за пресичане на улицата от миналия век, защото това най-лесно може да се постигне с пешеходна пътека. Идеята беше да се свържат двете части на парка, без да се прекъсва пешеходният и велосипеден поток“, обясни арх. Милутин Фолич. „Според журито избраният проект за пешеходен мост е семпъл и красив, няма сериозна намеса в градската среда, не вреди на растителността в района и не само свързва двете части на Южен парк, а и създава ново преживяване за жителите на София. С това оформление на моста градът се изравнява по качество на проектирането и визията с водещи градове в света като Копенхаген и Цюрих“, допълни бившият главен архитект на Белград.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още