IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община прекрати конкурса за пешеходен мост в Южния парк

Причината е възражение от Камарата на архитектите в България

18:25 | 28.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: НАГ</em></p>

Снимка: НАГ

Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община прекрати обявения в началото на месеца конкурс за проучване и идейна концепция/идеен проект за изграждане на пешеходен мост към Южния парк откъм ж.к. „Иван Вазов“ над ул. „Бяла черква“, съобщава Камарата на архитектите в България (КАБ) на страницата си в интернет.

Решението е взето в резултат на становище от КАБ, в което се настоява за промяна в условията на процедурата. Сред предложенията са промяна на вида на конкурса, критериите за оценка, въвеждане на изисквания относно правоспособността за упражняване на професионална дейност за участниците в конкурса. “Задачата на конкурса е интересна, но би предизвикала колегията да участва активно и да вложи целия си творчески и професионален капацитет, само ако е предвидено последващо възлагане на самите автори. Освен паричната награда, основен стимул и мотивация за участие е възможността за реализация на оригиналната идея, заложена в премирания проект”, пише в становището на КАБ.

От НАГ са изразили съгласие с предложенията и доводите на КАБ, като подчертават, че при провеждането на обществени поръчки в сферата на устройственото планиране публичните възложители следва да вземат предвид становищата и предложенията на професионалните организации. Целта е провеждане на процедурите в съответствие с установените принципи за професионална дейност в архитектурното проектиране, при условия на професионална етика, високо ниво на квалификация и качество на проектантските и консултантски услуги.

„За по-добрите резултати от настоящия конкурс участниците следва да бъдат мотивирани от условията на конкурса, като избраният идеен проект ще служи за основа, определяща изискванията към обема и съдържанието, както на изменението на подробния устройствен план (при необходимост), така и на бъдещия инвестиционен проект, включваща всичките му необходими части. Възлагане на разработката на инвестиционния проект на спечелилите първо или второ място участници ще гарантира реализирането на проекта в неговата цялост и замисъл като единство на образ, геометрия, композиция, функция и т.н., изразени в конкретното проектно решение“, пише в мотивите на НАГ за прекратяване на конкурса.

Територията, на която трябва да се развие бъдещият пешеходен мост, прилежащата му среда и алейна мрежа, както и необходимите корекции на парковите пространства, е около 45 дка, разположени от двете страни на ул. „Бяла черква“. В територията на въздействие влизат имоти с различна собственост, коритото на р. Перловска, както и част от платното и тротоарите на ул. „Петко Каравелов“ и ул. „Бяла черква“.

Идейният проект трябваше да предложи решение за нова пешеходна връзка, която да свързва на различно ниво от автомобилния трафик двете части на Южния парк и така да спомогне за многократно увеличаване на пешеходното и велосипедното движение в парковата зона и за подобряване на достъпа до зелените територии на София. С изграждането на новата мостова конструкция и прилежащите зони на практика ще завърши сливането на трите зони: Южен парк – първа част (пространството около НДК), Южен парк – втора част и Южен парк – трета част в едно непрекъснато и мащабно парково пространство, съобщиха от НАГ при обявяването на конкурса.

Предвидено беше трите най-добри идейни проекта да получат парична награда от съответно 20 хил., 15 хил. и 10 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още