IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай спадат за 13-и пореден месец

Жилищният пазар в Китай остава крехък въпреки серията от мерки за възстановяване на доверието

11:26 | 24.10.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на жилищата в Китай потънаха за 13-и пореден месец през септември, подчертавайки предизвикателството пред президента Си Дзинпин да спре срива на пазара на имоти, след като си подсигури исторически трети мандат, съобщава Bloomberg.

Цените на новите жилища в 70 града, без да се включват субсидираните от държавата жилища, са спаднали с 0,28% през септември спрямо август, когато бяха намалели с 0,29%, показаха данни на Националното статистическо бюро от понеделник. Вторичният пазар се е представил дори по-зле, като цените на съществуващите жилища са спаднали с 0,39%, което е най-голямото понижение от октомври 2014 г.

Жилищният пазар в Китай остава крехък въпреки серията от мерки за възстановяване на доверието, което е ударено от политиката за нулев Covid и дългова криза сред останалите без кеш строителни компании. Други държавни данни показаха, че продажбите на жилища и имотните инвестиции са продължили да намаляват миналия месец, макар че темпът на спад се запазва.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

„Потенциалните купувачи са с настроение тип да изчакаме и да видим“, коментира Реймънд Чен, ръководител на проучванията за Китай и Хонконг в CGS-CIMB Securities, преди публикуването на данните. „Макар че има все по-подкрепящи политики и от регулаторите, и от местните власти напоследък, отнема време ефектите да си проправят път“.

Китайските власти облекчиха някои от правилата за собственост на жилища, намалиха лихвените проценти и призоваха банките да засилят кредитирането в опит да реформират спадащия имотен пазар, който продължава да тежи на втората по големина икономика в света. Надеждите за по-значителна подкрепа на индустрията бяха помрачени, след като президентът Си Дзинпин даде слаби сигнали за по-дълбока промяна в политиките в жилищния сектор или по нулевия Covid по време на конгреса на управляващата партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още