IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отвъд булевардите - купувачите на жилища в Париж се насочват към по-непопулярни райони

Хората са предпазливи заради спада на цените и несигурността с разходите за живот, но богатите чужденци се радват на добри находки

17:48 | 12.11.22 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Когато актьорът Микаел Мителщад купил апартамент в Париж, той усетил в това знак на съдбата. След като живял в Калифорния, а след това и в Лангедок, докато участвал във френската сапунена опера „Тук започва всичко“, 24-годишният младеж купил студио с гледка към „Сакре кьор“ в Монмартр, пише Financial Times.

„Това лято обмислях да купя първото си жилище в Ню Йорк или Париж, но с френско-германския ми паспорт беше по-лесно във Франция. Родителите ми са се срещнали в „Сакре кьор“ и това беше знак, че трябва да купя апартамента“, разказва Мителщад.

Чуждестранни купувачи помагат за запълването на създадената празнина от търсещите пространство парижани, които напуснаха центъра на града и се насочиха към покрайнините и към други градове във Франция. Те обаче не са достатъчни, за да предотвратят спада на средните цени. Дори преди Европейската централна банка да повиши лихвите през септември това беше видимо – в годината до юли средната цена в Париж намаля с 2,1%, сочат данни на Френската асоциация на брокерите на недвижими имоти (FNAIM).

Макар че лихвите все още са относително ниски на ниво от около 2-3%, се очакват още повишения от ЕЦБ, а с несигурността на разходите за живот и енергийната криза купувачите стават по-предпазливи. „Преди три месеца имоти с правилно определена цена се продаваха за две седмици, но сега няма достатъчно купувачи“, коментира Елена Ерман от Leggett Immobilier. „Това е най-голямото затишие, което сме имали от пет години насам“, допълва тя.

Според нея имотите „с правилно определена цена“ все още се продават. „Останалите имоти се застояват на пазара и намаляваме цените“, допълва тя.

Брокери съобщават, че в по-високия сегмент чуждестранните купувачи все още са активни. „Най-силен е интересът от американски купувачи, но имаме и хора от Азиатско-Тихоокеанския регион и Великобритания, които искат да купят второ жилище в Париж“, казва Ив Роместан, главен изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти YRSA Résidences par Progedim. „Силната активност в луксозния сегмент може да маскира реалния спад на цените, който вероятно е между 5% и 10% в традиционно предпочитани райони като седми, осми, петнайсети и шестнайсети“, допълва той.

Богати американски технологични и логистични предприемачи се стремят да се възползват от ръста на американския долар с около 20% спрямо еврото в сравнение с година по-рано, коментира Хю дьо ла Морандиер от представителството на Savills в Париж. „Те може да имат няколко жилища, може би дете, което учи в Европа, и разглеждат относителната достъпност на Париж в сравнение с Лондон и Ню Йорк“, допълва той.

Цените на луксозните жилища в Париж са нараснали с 8,9% в годината до юни 2022 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Те са достигнали 21 500 евро за кв. м. През 2021 г. в града са осъществени 22 сделки със суперлуксозни имоти на цена от 10 млн. евро нагоре, най-големия брой в последните пет години. През първите шест месеца на тази година има 13 сделки с подобни имоти, включително продажба на имот за над 200 млн. евро на Ил Сен-Луи, за който се смята, че е купен от френския телекомуникационен милиардер Ксавие Ниел от шейх Абдула бин Халифа ал-Тани от Катар.

Освен това се наблюдава преход от класически установени райони като шести, седми и осми и Маре към райони с по-голямо класово разделение като десети, дванайсети и части от двайсети като Белвил, където купувачите се надяват да се възползват от по-големия ръст на цените. „Млади двойки с добра работа търсят по-малко предпочитани в миналото райони на изток“, казва Дьо ла Морандиер.

Той допълва, че обичайната покупка на такива купувачи е двустаен или тристаен апартамент на цена между 11 хил. и 12 хил. евро на кв. м.

Лондончанката Пати Роу заменила „традиционно ориентираните към семейството“ зелени булеварди на петнайсети район за десети. Тя се разширила от малко студио към едностаен апартамент от 33 кв. м на Канал Сен-Мартен, за който платила 350 хил. евро през август, след като спестила пари по време на пандемията.

Крайните райони ще бъдат по-добре свързани с центъра на града в идните години. Проектът Grand Paris Express ще прибави 68 нови станции и 200 км нови метро линии и цели създаването на нови жилища, училища и бизнеси в покрайнините на града. Възобновяването в северната част на Париж за Олимпийските игри през 2024 г. привлича инвеститори – в Сен Дени например средната цена на квадратен метър е нараснала с 8,6% за две години до октомври, сочат данни на Meilleurs Agents.

Собствениците на жилища в центъра на града също планират да се възползват от Олимпиадата, като използват правото си да отдават жилищата си под наем в Airbnb за до 120 дни в годината. „Всичките ми приятели планират да отдават апартаментите си под наем“, споделя Роу. Тя е успокоена, че няма да ѝ се наложи да преживее „ужасите на търсенето на апартамент“ на конкурентния в дългосрочен план наемен пазар. „Обичайно е да видиш 30 души да се редят на опашка пред непривлекателен апартамент тип „кутия за обувки“, стискайки документите си“, казва Роу.

„Смятах да остана в Париж за една година, но сега не мога да си представя да си тръгна. Мисля, че мога да имам много по-висок стандарт на живот тук, отколкото в Лондон“, допълва тя.

Микаел Мителщад също няма търпение да прекара известно време в малкия си апартамент. „С прослушванията за нови роли по света досега съм прекарал там само няколко нощи, но Париж е точно толкова магичен, колкото първия път, когато живях тук като дете“, споделя младежът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 12.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още