IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците вдигат рекордно цените на луксозните имоти в Париж

Градска къща, продадена за 27,5 млн. евро, се превърна в най-скъпия имот във френската столица

11:50 | 12.10.22 г.
Силният долар превръща луксозните имоти в Париж в магнит за заможни купувачи отвъд Океана. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Силният долар превръща луксозните имоти в Париж в магнит за заможни купувачи отвъд Океана. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Луксозните имоти в Париж се продават на рекордни цени тази година, тъй като американците се възползват от силния долар, за да купуват висококачествени домове в чужбина, пише Bloomberg.

Средната цена на първокласни имоти в Париж, определени като домове, които се продават за над 3 млн. евро, е нараснала с 9% до 5,47 млн. евро през първото полугодие на тази година спрямо 5 млн. евро през 2020 г., сочат данни на агенцията за недвижими имоти Barnes. На фона на растящото търсене агенцията очаква обемите ѝ от продажби тази година да надхвърлят рекордната 2021 г.

Силата на луксозните имоти е в контраст с по-широкия жилищен пазар в Париж, където цените са намалели с 1,4% в трите месеца до юли спрямо същия период на миналата година.

Американците купуват домове в Европа в рекордни количества, стимулирани от растящия долар и все по-недостъпния американски жилищен пазар. Еврото спадна до паритет с долара за първи път от две десетилетия този юли и оттогава гравитира около това ниво.

Barnes е продала повече домове на цена над 3 млн. евро през първите шест месеца на годината, отколкото за цялата 2021 г., до голяма степен на американски купувачи, съобщава Ришар Ципин, управляващ директор на агенцията. В популярния централен квартал Маре на десния бряг на Сена една трета от продажбите на Barnes на чужденци са били за американци. В луксозния Осми район, където се намира и „Шанз-Елизе“, една четвърт от купувачите също са били американци.

„Благоприятният валутен курс на долара спрямо еврото прави закупуването на партерен апартамент в Париж невероятно привлекателно“, казва Юг дьо ла Морандиер, асоцииран директор на имотната агенция Varenne.

Тя е продала градска къща в Осми район за 27,5 млн. евро на френски купувач, който натрупал състоянието си в САЩ. Това е и рекордна цена за агенцията. Цената от 50 хил. евро на квадратен метър е рекордна и за Париж, където средните продажни цени са около една пета от цената на този имот.

„В САЩ бяха натрупани големи състояния по време на пандемията. Тези хора сега идват в Париж, за да купуват жилища“, казва Дьо ла Морандиер.

18-ти и 11-ти район са особено популярни за американците, търсещи повече автентичност и по-малко туристи в райони като Сен Мишел и Айфеловата кула, отбелязва Ципин.

„Американците се стичат към квартали, които имат малко от този хипстърски, стартъп живец с енергичен местен живот“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още