fallback

"Главболгарстрой" затвърждава търговските си взаимоотношения и мрежата от контакти в САЩ

Компанията си партнира с международни асоциации, индустриални и производствени лидери, представители на академията и неправителствени асоциации

11:14 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През ноември 2022 г. българската строителна компания „Главболгарстрой“ се присъедини към влиятелната мрежа на Глобалната федерация на съветите по конкурентоспособност (GFCC), базирана във Вашингтон (САЩ). Организацията представлява мрежа от лидери и организации от цял свят, ангажирани с конкурентоспособността и по-високия жизнен стандарт. Членовете ѝ се стремят да постигат иновации, по-висока производителност и просперитет за своите страни, региони и градове посредством разработването и прилагането на концепции, инициативи и инструменти, които да покажат правилния път в сложния пейзаж на конкурентоспособността.

Глобалната федерация е създадена през 2010 г. във Вашингтон и към момента обединява лидери и организации от 33 държави от цял свят. Нейни членове са правителството на Австралия, Съветът по конкурентоспособност на САЩ, Министерството по икономическо развитие и Технологичният иновативен институт на Обединените Арабски Емирства, Японската научна и технологична агенция, Националната конфедерация на индустрията на Бразилия, както и голям брой университети и научно-изследователски организации. Сред корпоративните членове на организацията са компании като Lockheed Martin (САЩ), Al-Dabbagh Group (Саудитска Арабия), Атинската фондова борса (ATHEX), Whitecap Investments (САЩ) и др.

Годишното събрание на Глобалната федерация на съветите по конкурентоспособност (Вашингтон) в Атина, Гърция. Снимка: "Главболгарстрой"

На Годишното събрание за 2022 г. на асоциацията в Атина (Гърция) българската компания „Главболгарстрой“ бе приета за пълноправен член, разширявайки географския обхват на организацията в региона на Югоизточна Европа. Това е първият член на Глобалния съвет от България и един от малкото членове от региона на Югоизточна Европа. 

Като мрежа, която обединява изявени лидери и представители на академията, бизнеса, политическата класа, неправителствения сектор и др., в нея в лично качество членуват и бивши министър-председатели, изпълнителни директори на големи мултинационални компании, представители на академичните среди, носител на Нобелова награда и др. Те се събират регулярно, за да обсъждат предизвикателствата и дадат препоръките си към правителства и политически лидери от различни държави по света с различен темп на икономическо развитие. Това често се случва под формата на изготвени доклади и стратегии, които правителствата могат да адаптират и приложат, с цел постигане на устойчиво развитие.

Лидерите на GFCC обсъждат теми като: създаването на все повече иновативни и технологични екосистеми; иновативни клъстери, които да развиват технологиите и цифровизацията;  създаване на възможности за постигане на по-високи нива на производство; осигуряване на устойчивост и конкурентоспособност на новите предприятия; предоставяне на нови бюджетни схеми и подпомагане на технологичния обмен и др.

Целта на тези дебати и обсъждания е поставянето в публичното пространство на важните теми, свързани с постигането на по-високи нива на икономически напредък и конкурентоспособност на индустрията в световен мащаб, които да се постигат „на скорост“ в този динамично променящ се свят. Тези действия обаче следва да вземат под внимание и да обхванат общество в цялост, не допускайки никой да остане в страни.

Централата на Глобалния енергиен център към Атлантическия съвет (Вашингтон). Снимка: "Главболгарстрой"

Други партньорства на "Главболгарстрой" в САЩ

Темите за енергийната криза, енергийния преход и чистата енергия бяха сред основните теми на разговор при посещение на делегация на „Главболгарстрой“ в Далас (Тексас) и Вашингтон. Освен с компаниите, с които традиционно сътрудничи като Solar Turbines (Caterpillar) и Honeywell (САЩ), представителите на българската компания проведоха срещи и разговори и с Глобалния енергиен център към Атлантическия съвет, базиран във Вашингтон. Обсъдени бяха темите за развитието на газовата инфраструктура в региона на Югоизточна Европа (и по-специално България), сигурността на газовите доставки в Европа и на Балканите, производството на соларна и вятърна енергия, както и на чист водород. 

Снимка: Сградата на Петролния клуб на Далас в Тексас. Снимка: "Главболгарстрой"

Устойчивото бъдеще, инвестициите в иновативни проекти, предизвикателствата, свързани със зелената енергия, иновацията в материалите и продуктите и други бяха в дневния ред на експертен дебат, който се проведе в Петролния клуб на Далас в Тексас. Опита си в тази област представи Лори Руеркерк, Главен изпълнителен директор на компанията „Celanese“, която прилага продуктите си в различни сектори на икономиката и индустрии като: енергетика, строителство, земеделие, транспорт и др. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 21.11.22 г.
Още от Новини виж още