IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстъпките се завръщат на британския жилищен пазар

Средната отстъпка при покупка на дом на Острова достига 2,4% и е най-високата от началото на 2021 г.

11:38 | 28.11.22 г.
Перспективите за британския жилищен пазар догодина ще зависят от склонността на продавачите на коригират цените си в съответствие с желанията на купувачите. Снимка: Bloomberg LP
Перспективите за британския жилищен пазар догодина ще зависят от склонността на продавачите на коригират цените си в съответствие с желанията на купувачите. Снимка: Bloomberg LP

Британските купувачи на жилища започват да получават отстъпки от цените на имотите - нов признак за сътресенията на жилищния пазар в страната, пише Bloomberg.

Договорените цени са паднали под офертните през миналия месец за първи път от 18 месеца, показват данни на имотния портал Zoopla. Средната отстъпка е нараснала до 2,4% в седмицата до 19 ноември, най-високото ниво от януари 2021 г.

Вероятността британските купувачи да постигнат изгодна сделка при покупка на жилище нараства. Графика: Bloomberg LP Вероятността британските купувачи да постигнат изгодна сделка при покупка на жилище нараства. Графика: Bloomberg LP

Zoopla очаква отстъпките да се разширят още, тъй като купувачите получават предимство пред продавачите, което е заплаха за понижаване на цените на жилищата. Продавачите на над една десета от жилищата за продажба от септември насам са намалили офертните си цени с над 5%, като намаленията са най-ясно изразени в Южна Англия, където продажната активност спада най-много, сочат данните на Zoopla.

Тъй като обемите от сделки в момента включват оферти, които са били договорени преди т. нар. минибюджет на тогавашния премиер Лиз Тръс, обявен на 23 септември, да разтърси пазарите и да предизвика ръст на лихвите по ипотечните кредити, продажбите може да намалеят още, а отстъпките да продължат да се разширяват.

Тази година за финализирането на сделка от момента на приемането на оферта за жилище до окончателната продажба са били необходими средно 129 дни, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Hamptons International.

Очаква се лихвите по ипотечните кредити във Великобритания да останат близо до 5% най-малко до 2028 г. Графика: Bloomberg LP Очаква се лихвите по ипотечните кредити във Великобритания да останат близо до 5% най-малко до 2028 г. Графика: Bloomberg LP

„Много е вероятно повечето финализирани сделки, които се появяват в източници с данни като Британската приходна и митническа агенция (HMRC) и Имотния регистър в момента, да са от купувачи, които са се възползвали от по-ниските лихви по ипотеките преди време“, коментира Анейша Бивъридж, ръководител на анализите в Hamptons International.

Повечето оферти за ипотечни кредити това лято бяха за шест месеца, така че много от отпуснатите заеми преди минибюджета все още си проправят път в системата. След като това забавяне бъде елиминирано, натискът за понижение на цените на жилищата ще се засили, прогнозират от консултантската компания Knight Frank.

„Не очакваме да се озовем на ръба на пропастта, както се случи по време на световната финансова криза“, отбелязва Тим Бил, ръководител на жилищните анализи в компанията. „Но с появата на нова картина в кредитирането след 13 години на ултраниски лихви, смятаме, че цените ще намалеят с около 10% в следващите две години“, допълва той.

Положителното за продавачите е, че силният ръст на цените на жилищата след пандемията трябва да им даде повече възможности за маневри в преговорите за цената. Перспективите за 2023 г. зависят от това доколко склонни ще бъдат продавачите да коригират стойностите в съответствие със сумите, които купувачите са готови да платят, отбелязва Zoopla в доклада си.

„Жилищният пазар се приспособява към новите нива на лихвите по ипотечните кредити“, отбелязва Ричард Донъл, изпълнителен директор на Zoopla. „Макар че перспективите за цените на жилищата са слаби, виждаме преход към мотиви, свързани повече с необходимост от преместване през 2023 г. и след това, което ще подкрепи обемите от продажби“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още