IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания спадат най-рязко от началото на пандемията

Наблюдатели на пазара очакват спад на цените с над 10%

14:09 | 01.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания намаляха най-много от началото на пандемията през октомври, след като политическите и пазарни сътресения предизвикаха вторични трусове и на имотния пазар, предава Bloomberg.

Средните цени на жилищата са намалели с 0,9% до 268 282 паунда (309 500 долара), сочат данни на Nationwide Building Society. Това е най-големият спад от юни 2020 г., който е по-голям в сравнение със свиването от 0,3%, очаквано от икономисти.

Това са поредните данни, които показват, че имотният пазар навлиза във фаза на забавяне, като експерти прогнозират, че цените може да намалеят с над 10%. Това ще изтрие част от ръстовете в последните две години.

„Пазарът несъмнено беше повлиян от сътресенията след мини бюджета, които доведоха до рязък ръст на лихвите“, коментира Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide. „По-високите лихви по кредитите се прибавят към ограничената достъпност на жилищата в момент, когато финансите на домакинствата вече са под натиск от високата инфлация. Цените на жилищата във Великобритания намаляха миналия месец, след като сътресенията тласнаха нагоре лихвите по ипотеките. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата във Великобритания намаляха миналия месец, след като сътресенията тласнаха нагоре лихвите по ипотеките. Графика: Bloomberg LP

Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания са близо до върховите стойности, наблюдавани за последен път по време на финансовата криза през 2008 г., след като бившият премиер Лиз Тръс предизвика сътресения на пазарите с проваления си икономически план миналия месец.

Одобрените ипотечни кредити намаляха с 10% през септември, показаха публикувани в понеделник данни на Английската централна банка (АЦБ), първи признак за натиск върху достъпността.

Цените на имотите растат от началото на пандемията, подкрепени от евтините ипотечни кредити и ограничените наличности от жилища. През октомври 2022 г. Rightmove съобщи, че бумът на цените на имотите във Великобритания продължава, подкрепен от ръстовете на цените на най-скъпите жилища в Лондон.

Брокери очакват цените на жилищата да намалеят тази година, тъй като високите лихви по ипотечните кредити отказват потенциални купувачи, показа допитване на Кралския институт на лицензираните оценители в областта на недвижимите имоти.

Банките са особено песимистични, като Lloyds Banking Group очаква спад на цените със 7,9% догодина, а анализатори от Credit Suisse казват, че цените на жилищата „лесно може да намалеят с 10% до 15%“.

По-високите лихви по ипотечните кредити означават, че обичайните купувачи на първо жилища дават 45% от заплатите си, за да си осигурят имот, отбелязва Nationwide. Това е сходно с преобладаващото ниво преди световната финансова криза преди повече от десет години и е ръст спрямо 34% в началото на настоящия цикъл с повишения на лихвите на АЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още