IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гюнтер Ферхойген ще консултира българска компания по стратегически въпроси

Международен консултативен съвет ще подкрепи с експертиза и съвети ръководството на "Главболгарстрой"

08:55 | 20.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Гюнтер Ферхойген. Снимка: Müller-Stauffenberg/ullstein bild via Getty Images
Гюнтер Ферхойген. Снимка: Müller-Stauffenberg/ullstein bild via Getty Images

Бившият еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген ще оглави новосъздадения Международен консултативен съвет на "Главболгарстрой" (ГБС), съобщиха от българската строителна компания.

От няколко години компанията има Представителен офис в Брюксел и членува в редица европейски и международни секторни организации. От началото на 2023 г. в рамките на корпоративната структура на "Главболгарстрой" ще започне да действа и Международен консултативен съвет. Бордът ще работи съвместно с членовете на Управителния и Надзорния съвети на компанията при вземане на решения по ключови международни въпроси, свързани с развитието на групата.

Начело на Международния консултативен съвет застава германският политик и опитен европейски ръководител Гюнтер Ферхойген. Той е бивш заместник-председател на Европейската комисия, като последователно заемаше и постовете на еврокомисар по разширяването (1999 - 2004 г.) и на еврокомисар по предприемачество и индустрия (2004 - 2010 г.).

Като част от консултативния борд на ГБС Гюнтер Ферхойген ще поеме географския фокус „ЕС и Западна Европа“, а темите от ресора му ще включват индустрия, инфраструктура, икономика и европейски отношения.

Целта на създаването на консултативния съвет е да събере екип от доказани и публично признати професионалисти със значителен опит в сферата на бизнеса, политиката и академичните среди. Те ще подкрепят членовете на УС и НС на компанията, като предоставят своята експертиза, както и визията си за различни професионални и местни перспективи.

Бордът ще се състои първоначално от трима членове, всеки с определен ресор на база опита и квалификациите си. Експертите ще работят съвместно с ръководството на ГБС при изготвянето на стратегии за развитие на бизнеса; по теми от обществен и международен характер; в областта на корпоративната социална отговорност, маркетинга, управлението и други.

Другите членове на борда са д-р Анн Блънцер, изпълнителен директор на Института по енергетика "Ралф Лоу” и преподавател по енергетика, управление и лидерство в Texas Christian University в САЩ, и Симеон Цомокос, основател и президент на "Икономическия форум Делфи".

Анн Блънцер и Симеон Цомокос. Снимки: ГБС Анн Блънцер и Симеон Цомокос. Снимки: ГБС

Д-р Блънцер ще работи с ГБС по въпроси от областта на енергетиката, управлението и иновациите, поемайки географския регион на Северна Америка и по-конкретно на САЩ. Симеон Цокомос, от своя страна, ще отговаря за Югоизточна Европа, Западните Балкани и Средиземноморието, като ще се фокусира върху теми, свързани с регионалната свързаност, икономика и бизнес.

С привличането на опитни експерти "Главболгарстрой" цели да разшири и надгради експертизата си по водещи теми от европейско и световно значение. Тези доказани в областите си лидери ще следят тенденциите на международните пазари, ще предоставят анализи на макроикономическия, геополитически, политически, социален и екологичен контекст, на базата на които ще се разработват стратегически препоръки за откриване на нови бизнес възможности и перспективи, за да се гарантира устойчивото развитие на компанията.

Последна актуализация: 10:39 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Финанси виж още