IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата у нас достигнаха нов 14-годишен връх през третото тримесечие

Варна е единственият голям град у нас, който отбелязва минимален ръст в броя на продажбите на жилища за периода

15:03 | 29.12.22 г. 2
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Цените на жилищата у нас са достигнали нов 14-годишен връх през третото тримесечие с ръст от 15,6% на годишна база, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо второто тримесечие жилищата в страната са поскъпнали с 4,1%. През второто тримекечие цените на жилищата в България отново отбелязаха най-бързото си покачване от третото тримесечие на 2008 г., като тогава то достигна 14,6%. 

Всички шест града у нас с население над 120 хил. души са отбелязали двуцифрен ръст на цените на жилищата на годишна база през третото тримесечие. Лидер е София с покачване на общия индекс от 18,6%, а цените на старите жилища в столицата са записали още по-силен растеж от 21,7%. Само между второто и третото тримесечие цените на жилищата в София са се покачили с 5,6%.

На второ място е Русе, който известно време беше градът с най-бърз ръст на цените на жилищата у нас, изпреварвайки дори София. Между юли и септември жилищните имоти в дунавския град са поскъпнали с 12,9% на годишна база. За разлика от столицата, тук по-голям принос за ръста на цените има новото строителство, което е повишило цената си с 18,8%. При сравнение с второто тримесечие обаче Русе единствен сред най-големите градове у нас записва спад на цените със 7,6%, като поевтинява както новото, така и старото строителство.

На трето място сред градовете с най-бърз ръст на цените на жилищата у нас е Варна с годишно покачване от 12,8%, което се дължи основно на поскъпването при старите жилища с 18,6 на сто. Морската столица обаче е лидер в страната по ръст на цените на жилищата на тримесечна база от 7 на сто. Сходен годишен ръст на цените на жилищата отбелязва и другият голям черноморски град у нас – Бургас с 12,3%, като и тук тенденцията е старите жилища да поскъпват много по-бързо от новото строителство – 16,5% спрямо 3,3 на сто. На тримесечна база обаче цените в Бургас са нараснали само с 1,4%, като при новото строителство дори е отчетен спад от 8,7%.

В Пловдив цените на жилищата са се повишили с 12,1% спрямо третото тримесечие на 2021 г., като в Града под тепетата новото и старото строителство поскъпва почти с еднакви темпове – съответно 11,5% и 12,6%. На тримесечна база цените на жилищата в Пловдив са нараснали с 5,7%.

Ръст от 11,1% на годишна база е отчетен и при цените на жилищата в Стара Загора, която се присъединява към София, Варна и Бургас в тенденцията старото строителство да поскъпва чувствително по-бързо от новото – 13,5% спрямо 5,7 на сто. Спрямо второто тримесечие цените на жилищата в Стара Загора са отбелязали минимален ръст от 0,2%, а при съществуващите жилища е отчетен малък спад от 0,5 на сто.

Високите цени наред с очакванията за повишаване на лихвите по ипотечните кредити и за забавяне на икономиката явно карат хората да отлагат покупката на дом. През третото тримесечие броят на продажбите на новопостроени и съществуващи жилища, закупени от домакинствата, е намалял на национално ниво с 3,2% спрямо второто тримесечие, показват отделни данни на НСИ за продажбите на жилища. При новото строителство спадът е още по-голям – с 13,1 на сто. На годишна база броят на продажбите в страната все още отчита ръст от 7,1 на сто.

Сред големите градове у нас само Варна отбелязва минимално увеличение в броя на продажбите на годишна база от 0,1% благодарение на новото строителство. Всички останали големи градове обаче записват спад. В София той е с 9,6%, а в Пловдив – с 2,9%. Най-драстичен е спадът в броя на продажбите в Бургас и Стара Загора – съответно 21,3% и 21,7%, а в Русе те са намалели с 2,5 на сто.

На тримесечна база броят на продажбите намалява във всички големи градове у нас. София е лидер в негативната класация със спад от 20,3%, следвана от Бургас с 16,8% и Стара Загора с 15,5 на сто. В Пловдив понижението в броя на продажбите достига 13,7%, във Варна то е 6,2%, а в Русе – 4,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 29
xapoznai
преди 1 година
Предстои лека корекция на цените... Най-сетне тези, които 10 години чакат да поевтинеят жилищата ще познаят ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 1 година
Спада в продажбите на имоти е ясен знак,какво предстои след това зверско и манипулативно надуване на цените на жилищата с евтини уж кредити ,насаден страх от инфлацията и още редица изкривявания в следствие на отрицателните лихви .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още