IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

90% от домакинствата в България живеят в собствено жилище

Интернет връзка в жилището имат 67% от домакинствата в страната

16:36 | 14.04.22 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През 2021 г. в собствено жилище живеят 90,8% от домакинствата, а 5,5% ползват жилище, без да плащат наем. В жилища под наем живеят 3,7% от наблюдаваните домакинства – 2,5% на свободен и 1,2% на общински наем. Второ жилище притежават 8,0% от домакинствата. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в четвъртък.

В жилища, построени преди 1990 г., живеят 92% от домакинствата, като 69% са изградени в периода 1961 - 1990 година. Преди 1961 г. са построени 22%, а след 1990 г. – близо 8% от жилищата.

65% от домакинствата в страната живеят в дву- и тристайни жилища (70% в градовете и 49% в селата). В по-големи жилища (с четири и повече стаи) живеят 23% от домакинствата в градовете и 48,3% в селата.

С електричество, вода, канализация, баня и тоалетна в жилищата разполагат 82,5% от домакинствата. Има съществени различия в благоустроеността на жилищата в градовете и селата. Централна канализация имат 44% от жилищата в селата, докато в градовете този процент е 97%. Тоалетна вътре в жилището имат 81,8% от домакинствата в селата и 97% в градовете. С централно отопление (парно или газ) са 21% от жилищата в страната. 

Автомобили имат 56% от наблюдаваните домакинства, като 5,7% притежават два и повече автомобила. Не могат да си позволят да закупят и поддържат автомобил по финансови причини 8% от домакинствата, а 35% са заявили, че нямат необходимост от лека кола.

От предметите за дълготрайна употреба най-разпространен е телевизорът - притежават го 99,4% от домакинствата, а 32% имат по два и повече телевизора. На второ място е хладилната техника – 99,3% от домакинствата в страната (99,7% в градовете и 98,3% в селата) имат хладилник и/или фризер. Автоматична перална машина притежават 96% от домакинствата, 1.8% не могат да си позволят този уред по финансови причини, а 2% смятат, че нямат необходимост.

Без телефон (стационарен или мобилен) са 1,1% от домакинствата. Само стационарен телефон имат 1,6%, а 85% - само мобилен (преобладават тези с два и повече мобилни телефона). Двата вида телефони (стационарен и мобилен) притежават 12.2% от наблюдаваните домакинства.

С компютри разполагат 55,2% от домакинствата (61,9% в градовете и 35,0% в селата), а 40,5% преценяват, че нямат необходимост от компютър в дома.

Наличие на интернет връзка в жилището имат 67% от домакинствата в страната. В градовете домашен интернет има в 73% от жилищата, а в селата - в 48%. Посочили, че нямат необходимост от интернет връзка в дома си, са 30% от домакинствата.

Климатици притежават 46% от домакинствата, а 17% не могат да си закупят такава техника поради липса на финансови средства. 36% от домакинствата в страната са заявили, че нямат необходимост от климатик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Не съм го отразил, извинете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
melon
преди 2 години
Живеенето в собствено жилище спасява до някаква степен от робството.Иначе човек е заложник. Няма много полезни ходове, освен да бачка и да трепери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
vtoshkova
преди 2 години
Още в първия параграф е написано, че данните са изнесени от Националния статистически институт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
lava
преди 2 години
Трябва да уточним кой какво разбира под "собствено"! Жилището взето с ипотечен кредит собствено ли е (преди да си изплатил ипотеката)? Моето разбиране за "собствено" е, никой да не може да оспорва правото ти над дадена вещ. Ако погледнем нещата от този ъгъл, процентът ще е значително по-малък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Shadow1
преди 2 години
Не сте написали от къде идва статистиката, което намеква, че инвестор я е създал, което не е вярно. Предполагам това са данни от преброяването от септември 2021. Но има някои шантави неща, с компютри разполагали 61.9% в градовете, а домашен интернет 73%, явно за компютър се брои само настолния такъв което е много ограничен поглед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Е там е за къща, което си е екстра на фона на панелките от "Двойникът".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"От предметите за дълготрайна употреба най-разпространен е телевизорът - притежават го 99,4% от домакинствата, а 32% имат по два и повече телевизора."... личи си въздействието на талавизията ... интелектът на людете хвърчи в небесата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, само леко по комсомолски пропускаш факта в какво живееха хората по време на соца. Изгледай някоя друга серия от Баш Майстора, че да си припомниш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Yanis83
преди 2 години
Има един български филм "Дом за нашите деца",същият показва дълбоките проблеми на обществото ни неизлекувани до ден днешен.Изкривените отношения деца-родители-наследство. Има една японска поговорка "Ако не познаваш някой,виж отношението към родителите му и ще разбереш що за човек е".За българина най-важно е да подсигури "покрива" на децата си.....Как беше...Да ги подсигури...да им е лесно,образование,възпитание за него са глупости. В големите градове е най-силно изразено,пълно с неграмотни и мързеливи готовани,нагли,нахални и безочливи.Наобикалящи майки,бащи,баби,дядовци само да изкопчат нещо от тях,до деня в който си идат от този свят и родата да се събере да им изхвърлят покъщнината натрошена,а дрехите в чували до кофите за смет пред блока(по тъмно). Да го пуснат за продажба ...че пари им трябват.Та ето това е както се казва ....Да съхраним българщината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
serafima
преди 2 години
Така беше и по времето на соца. Това е характерно за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още