IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нямаме място за живеене - пазарът на жилища под наем в Копенхаген се задъхва

Растящите лихви по ипотечните кредити повишават разходите за покупка на дом и увеличават търсенето на имоти под наем в датската столица

21:20 | 31.01.23 г.
Снимка: Freya Ingrid Morales/Bloomberg
Снимка: Freya Ingrid Morales/Bloomberg

През август, след като собственикът на жилището ѝ съобщил, че ще повиши месечния ѝ наем с близо 20% до 14 хил. датски крони (2047 долара), Мария Адрианова започнала да си търси ново жилище под наем.

Тя се установила със съпруга си от Москва в Лингби-Таарбек, на 10 км северно от центъра на Копенхаген, преди пет години. В последните три години семейството, сега с две малки деца, е в списък с чакащи за дом от местната жилищна асоциация със субсидиран наем, но до момента нищо.

Най-евтиното подходящо жилище, което тя успяла да намери на частния пазар, струвало 17 хил. датски крони на месец.

„Не искахме да се местим от квартала, защото това щеше да означава децата да напуснат училището си. Но се оказа, че просто няма налични места за живеене. Бяхме толкова притеснени“, разказва Адрианова.

Хората, които се местят в Копенхаген, почти сигурно търсят жилище в частния сектор, който обхваща около една пета от жилищата под наем, а останалите са социални жилища и домове с контролиран наем, като всички те обикновено вървят с дълги списъци с чакащи, пише Financial Times.

Секторът на частните жилища под наем спадна от 4100 през януари 2020 г. до 1600 през октомври 2022 г., сочат данни на Датската имотна федерация. Затова хората, които търсят жилище под наем, сега често са изправени пред дълго търсене и ръстове на цените.

„С цялата несигурност в икономиката и растящите лихви по ипотечните кредити за хората е по-скъпо да купят жилище, а търсенето на имоти под наем е особено голямо“, коментира Лас Олсен, главен икономист в Danske Bank в Копенхаген. „Растящите цени на жилищата тласкат нагоре и наемите на частния пазар“, допълва той.

Големите предварителни плащания, изисквани в началото на наемния договор, обикновено депозитът е равен на няколко месечни наема плюс предварително плащане на наема за няколко месеца, а понякога и на битовите сметки, са още една причина жителите на града трудно да сменят жилището си.

За Андрианова, която в крайна сметка намерила дом през ноември, общата сума възлязла на 97 хил. датски крони. „Това е шокираща сума, но разбрахме, че ако не се съгласим, ще трябва да се установим южно от града и да отпишем децата от училище“, споделя тя.

1,7% от частните жилища под наем в Копенхаген са били празни към октомври 2022 г., спад спрямо 4,4% през януари 2020 г., сочат данни на Датската имотна федерация. Средната цена на частно жилище под наем от 100 кв. м през октомври 2022 г. е достигнала 14 792 датски крони (2159 долара) на месец.

Заради високите продажни цени на жилищата в Копенхаген Андрианова няма шанс да се сдобие със собствен дом. Въпреки спадовете на цените в последно време средната цена на апартамент в датската столица беше 49 248 датски крони на кв. м към октомври, сочат данни на датския имотен сайт Boligsiden.

Растящите лихви по ипотечните кредити затрудняват още повече купувачите. Средната лихва по 30-годишни заеми с фиксиран лихвен процент през октомври достигна 5,98%, по данни на Датската централна банка.

„Беше скъпо да се преместим, така че не можахме да спестим за първоначална вноска“, казва Андрианова. „Сега работя като административен асистент в езикова школа и като екскурзовод в свободното си време, а съпругът ми е изследовател в държавен институт. Няма как да си позволим за купим апартамент“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още