IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вижда ли се краят на срива на жилищния пазар в Швеция?

Възприятията на домакинствата за движението на цените се подобряват за втори пореден месец

15:49 | 13.02.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Възприятията на шведските домакинства за посоката на цените на жилищата стават по-малко песимистични в последните месеци, след като цените на тока се успокоиха и има надежда, че покачването на лихвите може би приближава края си, предава Bloomberg.

Все повече домакинства сега очакват обрат на жилищния пазар след бърза поредица от повишения на лихвите, които се отразиха на разходите за обслужване на ипотечни кредити и тласнаха цените на жилищата надолу при един от най-тежките спадове на жилищен пазар в цял свят.

Индикаторът на цените на жилищата на SEB AB, публикуван в понеделник, достигна ниво от -8 пункта този месец спрямо -21 пункта през януари. Това е втори пореден месец на подобрение, като делът на хората, които очакват спад на цените е намалял до 41% спрямо 49% предишния месец, а делът на очакващите ръст на цените се е увеличил до 33% спрямо 28% през януари.

Данните са един от най-важните индикатори за жилищния пазар в Швеция, който отчете спад на цените на жилищата от 16% спрямо началото на миналата година. SEB съобщи, че стойността на индикатора сочи продължаващ спад на цените на жилищата в идните месеци при по-бавен темп от досегашните очаквания. Прогнозата е общото свиване на цените спрямо връхната им точка да достигне 20%.

„Подобряването на нагласите на жилищния пазар през януари не са еднократни и бяха последвани от почти също толкова силен ръст на нагласите през февруари“, коментират икономистите от SEB Даниел Бергвал и Маркус Виден. „Макар че насрещните ветрове за домакинствата не са изчезнали, поне има повече сигурност за лихвите и инфлацията“, допълват те.

Допитването на SEB, което се основава на 1000 интервюта, показва разликата между дела на домакинствата, които смятат, че цените ще нараснат в идните 12 месеца, и тези, които очакват спад на цените.

Миналата седмица се оказа, че ключов жилищен индикатор, наблюдаван от централната банка, вече няма да се оповестява публично, замъглявайки развитията на имотния пазар.

Икономисти на банката обаче отбелязаха, че очакванията за повишаване на лихвите от Шведската централна банка са намалели в последното допитване, а това показва, че домакинствата „може би не са осъзнали пълното покачване на разходите от по-високите лихви“.

Riksbank повиши основната си лихва с половин процентен пункт миналата седмица до 3% и заяви, че планира още повишения за овладяване на ширещата се инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: SnaGi... гайда , няма как да върнете цените надолу с коментари . няма да паднат новите цени на строителни услуги (проектиране , труд и наем на строителна техника) и строителни материали . няма как да върнете цените на строителните терени назад с коментари . единствено може да паднат цените на построени преди петилетки и амортизирани имоти ... а с тези лихвени увеличения чистят пяната на пазара , а не самият пазар . демек онези 10% ,които са се надскочили ... очевадно е в статистиката ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: SnaGi... гайда , съмнявам се , че може по-нелеп от безсмислиците дето бълвате с кавръков постоянно под теми за имоти-банки-лихви , виж им цените на имотите , виж им броя сделки , виж , че имат градове с положителен тренд !!!!! виж , че имат градове с нулев тренд !!!! тия хора не знаят ли , че туканка спецовете сте обявили неква криза и да я спазват поне от кумова срама ?! хаха , имат градове в които цените не са мръднали въобще надолу !! имат квартали в Стокхолм , дето цените са нагоре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: SnaGi... https://***.scb.se/en/finding-statistics/statistics-by-subject-area/housing-construction-and-building/real-estate-prices-and-registrations-of-title/real-estate-prices-and-registrations-of-title/pong/tables-and-graphs/statistics-for-municipalities/real-estate-price-statistics-for-one--or-two-dwelling/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
До: zelka007, Абе ти прочете ли статията. Поредния ти нелеп коментар. Продължаващ спад през следващите месеци, да вероятно със забавени темпове, но продължаващ спад. Статията завършва, че ЦБ на Швеция ще продължи с лихвените повишения. Тук говорим за топ конкурентна икономика, в топ 10 на света. Също така нарастваща по население. Всеки с определено ниво на интелигентност би си извадил изводи, но уви тук липсват :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
е ква стана тя ?! ние с къвръков за кво ги навивахме тия фишеци с евра ?! къде си друже ?! дай хелп ... !! ... обясни им на шведите за лихвите и мафията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още