IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Швеция поевтиняват вече 9 месеца

Накъде ще продължи пазарът зависи от паричната политика на Riksbank

10:16 | 26.01.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Поевтиняването на жилищата в Швеция е продължило за девери пореден месец през декември, като сигналите за стабилизиране на цените на имотите в Стокхолм все още не са достатъчни, за да се вдигне мракът над жилищния пазар в най-голямата скандинавска икономика, съобщава Bloomberg.

Бързият спад на цените в резултат на по-високите разходи за заеми и ускоряващата се инфлация направиха Швеция символ за по-широка тенденция, докато имотните пазари в цял свят бележат спадове, а анализаторите не очакват особено подобрение в краткосрочен план. Повечето регионални анализатори, актуализирали икономическите си прогнози тази седмица, включително Nordea Bank, повториха, че очакваха цените на жилищата в Швеция да паднат още, достигайки 20% понижение спрямо върха си.

Цените в момента са с 16% надолу спрямо върха от март миналата година, посочва Valueguard, която събира данните. Индексът, следен от централната банка (Riksbank) за изготвяне на паричната ù политика, използва данни от брокерската организация Svensk Maklarstatistik.

През декември жилищният индекс HOX е спаднал с 1,4%. Сезонно коригиран, спадът е най-малкият в сравнение с предишните понижения, а през първата половина на януари цените на апартаментите в столицата Стокхолм са се увеличили с 2%.

„След месеци на растящи цени на енергията, изключително висока инфлация и шокове при лихвените проценти има няколко положителни момента“, казва главният икономист на Nordea Аника Уинст в коментар за данните на Valueguard. “За съжаление, твърде рано е да кажем, че сме преодолели трудностите. Riksbank не е приключила с увеличаването на лихвените проценти и домакинствата все още са изправени пред високи разходи за живот“.

Централната банка повиши основната си лихва от 0% до 2,5% в рамките на седем месеца миналата година и до голяма степен се очаква да повиши разходите за заеми с половин процентен пункт на среща в началото на февруари.

„Трудно е да предвидим момента, но не можем да очакваме, че жилищният пазар ще направи обрат, докато не е ясно, че Riksbank няма да затяга още паричната си политика“, казва Уинст. „По мнение на Nordea това няма да се случи поне до това лято“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още