IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Швеция може би доближава дъното си

Домакинствата в страната не очакват положението да се влоши значително занапред с наближаването на върха на инфлацията

15:04 | 09.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Вижданията на домакинствата за ръста на цените на жилищата в Швеция сигнализира, че дъното на пазара може би скоро ще бъде доближено, сочи проучване на SEB AB, пише Bloomberg.

Стойностите в най-голямата скандинавска икономика намаляха със 17% от достигнатия през миналия март връх, като това е сред най-големите понижения в световен мащаб, откакто централните банки започнаха да увеличават лихвите в отговор на ускоряващата се инфлация. В Швейция паричното затягане повлия на домакинствата по-бързо спрямо повечето други страни, тъй като повечето ипотечни заеми са с фиксирана лихва за сравнително кратък период от време.

49% от анкетираните жители на страната очакват спад в цените на имотите. Източник: Bloomberg L.P. 49% от анкетираните жители на страната очакват спад в цените на имотите. Източник: Bloomberg L.P.

Най-скорошните данни в понеделник показват, че повече домакинства вече смятат, че пазарът е достигнал своето дъно, като показателят за цените на жилищата на SEB нараства от минус 36 пункта през декември 2022 г. до минус 21 пункта през януари 2023 г. Делът на хората, които очакват цените да намалеят, спада от 58% до 49%. Делът на тези, очакващи повишения, се увеличава от 22% до 28%.

"Възможно обяснение е това, че домакинствата не очакват положението да се влоши значително занапред с наближаването на върха на инфлацията и че домакинствата очакват спадът в цените на жилищата да се забави", обясняват икономистите Даниел Бергвал и Маркъс Уайден в своя бележка.

Проучването на SEB, базирано на 1000 интервюта, показва разликата между дела домакинства, които вярват, че цените ще се покачат в следващите 12 месеца, и тези, които смятат, че ще намалеят.

Въпреки това ключов индикатор за цените на жилищата в Швеция е индексът Valueguard HOX, който се следи и от централната банка на страната. Показателят, който следи имотния пазар в почти реално време, наскоро показа спад от 15%.

"Продължаваме да имаме мрачни възгледи за цените на жилищата, като се има предвид продължаващият натиск от високата инфлация, увеличаването на лихвите, отслабващата икономика и затрудненията на правителството в предоставянето на подкрепа за високите сметки за електроенергия", обясняват двамата икономисти. "Следователно домакинствата са по-малко песимистични за цените на жилищата, очакваме спадът в тези цени да продължи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още