IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция може да покачи лихвите с повече в опит да догони ЕЦБ

Икономистите прогнозират, че регулаторът може да предприеме по-голямо лихвено увеличение на заседанието си през февруари

21:42 | 22.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Швеция (Riksbank) вероятно ще увеличи лихвите повече от планираното, за да избегне поевтиняване на кроната, след като миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) изпрати силен ястребов* сигнал, смятат икономисти, цитирани от Bloomberg.

От Nordea Bank Abp и SEB AB прогнозират, че ведомството вероятно ще покачи лихвата си с 50 базисни пункта (б.п.) на следващото си заседание през февруари 2023 г., след като по-ранните прогнози бяха за ход от 25 б.п. 

"Много предполагат, че ЕЦБ ще увеличи лихвите с 50 б.п. през февруари и има надвиснал риск от допълнително последващо затягане", написа главният анализатор на Nordea Торбьорн Исаксън в своя бележка към клиенти. Обменният курс на кроната "е уязвим и има риск от допълнително поеятиняване".

Новите прогнози на двете банки са в съответствие с тези на Swedbank AB и Svenska Handelsbanken AB. Миналата седмица от Svenska Handelsbanken посочиха, че въпреки че може сравнително благоприятният инфлационен резултат за ноември да подкрепи по-малко лихвено увеличение, Riksbank рискува да изостане от другите регулатори, ако се приддържа към плановете си, докато ЕЦБ пое ангажимент да повиши лихвите "значително" по-високо.

Следващото заседание на банката предстои на 9 февруари.

Според SEB сегашните пазарни залози предполагат, че лихвата на Riksbank ще бъде с 60 б.п. по-висока, или 3,1% след заседанието през февруари.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още