IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината домакинства в Швеция очакват още спад на цените на жилищата

Потребителското доверие продължава да е потиснато, коментира местната банка SEB

15:55 | 07.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Перспективите пред шведския жилищен пазар остават мрачни през ноември на фона на 10-процентовия спад на цените тази година спрямо върховите им нива, съобщава Bloomberg, цитирайки последни данни.

Очаква се цените на жилищата в най-голямата скандинавска страна да спаднат с до 20%, сигнализирайки това, което може да се случи на други пазари, където цените на домовете се вдигнаха рязко по време на пандемията. Това прави Швеция един от лидерите в световното охлаждане на цените на жилищата, докато ускоряващата се инфлация разтърсва бюджетите на домакинствата, а растящите разходи за заеми започват да взимат своите жертви.

Около 55% от домакинствата в Швеция очакват цените да продължават да намаляват, като само 22% очакват ръстове, показва индекс за цените на жилищата, публикуван от кредитора SEB в понеделник. Макар че числата показват леко подобрение, това са „едни от най-слабите данни в историята“, казват анализаторите на SEB, добавяйки, че тяхната „позиция за цените на жилищата занапред в Швеция все още е мрачна“.

„Потребителското доверие продължава да е потиснато, позицията на потребителите върху собствените им финанси най-вече е на дъното“, казва банката в коментар. „Предвид характера на текущата криза с разходите не е изненадващо, че доверието като цяло е слабо, а позициите за финансите на домакинствата са дори по-лоши“.

Най-голямата банка в скандинавския регион – Nordea Bank, също коригира прогнозата си, за да отрази по-стръмния спад на цените на жилищата спрямо предишните очаквания. Nordea сега очаква спад от 20% спрямо предишната прогноза от 15% и заяви, че развитието вероятно ще създаде проблеми в други части на икономиката.

„Това обикновено води, например, до затягане на портфейлите от домакинствата“, казва анализаторите на банката. „Вследствие на това очакваме значителен спад на потреблението на домакинствата следващата година“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още