IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция е изправена пред риск рецесията да продължи до 2024 г.

Изглежда, че слабият растеж няма да достигне дъното си преди 2024 г., предупредиха от финансовото министерство

15:44 | 22.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Швеция ще навлезе в по-дълбока и по-дълготрайна рецесия следващата година, отколкото бе прогнозирано, докато поскъпващата енергия ускорява инфлацията, нанасяйки удар върху домакинствата и бизнеса, съобщи финансовото министерство на страната в четвъртък, цитирано от Ройтерс.

Очаква се брутният вътрешен продукт (БВП) на Швеция да се свие с 0,7% през 2023 г., докато през ноември прогнозите предвиждаха 0,4% спад. Що се отнася до инфлацията, тя ще бъде на равнище от 6% догодина, след като по-рано бе прогнозиран резултат от 5,2%.

„През октомври казах, че Швеция се насочва към икономическа зима и това, което виждаме в момента, е, че зимата ще бъде по-дълга от очакваното“, каза финансовият министър Елизабет Свантесън по време на брифинг.

„Слабият растеж... изглежда, че няма да достигне дъното преди 2024 г.“.

Прогнозите са за ръст от 1% през 2024 г., след като по-рано се очакваше 2% повишение. През 2025 г. обаче икономиката ще се възстанови и ще се разшири с 2,7 на сто.

Нагласите сред домакинствата в страната станаха значително по-мрачни през последните месеци, когато потребителите бяха подложени на висока инфлация, поскъпващи ипотеки и рекордни сметки за електроенергия. Последните данни показаха, че потребителското доверие през ноември е било близо до рекордното си дъно.

„Важно е да се каже, че в момента не гледаме към икономическа криза, а към енергийна. Много изпитват трудности... но икономиката като цяло – не“, посочи Свантесън.

Централната банка на Швеция повиши основната си лихва до 2,5% тази година, за да озапти покачването на цените. Измерителят на инфлацията на регулатора достигна 9,5% през ноември, или значително над целевите 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още