IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция поема председателството на ЕС

Стокхолм е изправен пред доста вътрешни проблеми, а това, заедно със зависимостта от крайнодесните Шведски демократи, поставя под въпрос плановете на правителството за лидерството на ЕС

10:32 | 01.01.23 г. 1
Снимка: EPA/ANDERS WIKLUND
Снимка: EPA/ANDERS WIKLUND

Швеция поема председателството на Съвета на Европейския съюз (ЕС) за първата половина на годината.

Войната на Русия срещу Украйна, нейното въздействие върху сигурността и енергийните доставки за цяла Европа и укрепването на военния капацитет на ЕС и веригите на доставки ще бъдат основните въпроси за шестте месеца на Швеция начело на Съвета на ЕС, отбелязва Deutsche Welle.

Стокхолм ще проведе около 1500 срещи на различни органи на ЕС и ще прекара безброй часове в преговори за компромиси между 27-те страни членки, Европейската комисия (ЕК) и Европейския парламент (ЕП).

Шведският министър-председател Улф Кристерсон коментира, че войната в Украйна ще има решаващо въздействие върху ръководството на страната му в Съвета. „Знаем точно какви ще бъдат някои аспекти от ръководството: поддържане на европейското единство в подкрепата за Украйна; разширяване на икономическата, хуманитарната и военната помощ за Украйна; продължаване на събирането на ресурси за възстановяването на Украйна; защита на международното право; изискване на отчетност; внимателно проследяване на напредъка на Украйна като страна кандидатка за членство в ЕС“, посочва той.

„По време на своето председателство Швеция ще бъде готова да действа бързо и решително“, допълва той.

Войната в Украйна ще засенчи други въпроси, включително изменението на климата, миграционната политика и преговорите за присъединяване с държавите от Западните Балкани. Що се отнася до тях, Кристерсон ще получи малка подкрепа от непопулярните си партньори от крайнодясната партия Шведски демократи.

Партията получи 20% от гласовете на изборите през септември, но не стана част от правителствената коалиция. Тя отрича проблема с изменението на климата, преследва въвеждането на антиимиграционни политически мерки и демонизира ЕС като корена на всяко зло. Тези политики правят Шведските демократи естествени съюзници на други десни националистически партии, включително управляващите в момента в Унгария и Италия.

По думите на Кристерсон Швеция ще защитава върховенството на закона във всички страни членки на ЕС. Същевременно Шведските демократи отхвърлят наказанията, наложени на Унгария, които включват задържане на средства от ЕС, докато страната не приложи мерки за защита на върховенството на закона и борба с корупцията.

Якоп Далунде, член на Европейския парламент, чиято Зелена партия е в опозиция на Швеция, изразява съмнения относно плановете на правителството за председателството. „Това, че Кристерсон все още твърди, че той и неговото правителство ще могат да допринесат за защитата на върховенството на закона, докато са зависими от Шведските демократи, е едновременно наивно и изключително тревожно“, коментира Далунде пред сайта Euractiv.

Шведското правителство планира да постигне напредък и по някои важни икономически въпроси. Кристерсон казва, че европейската автомобилна индустрия заслужава подкрепа при преминаването към електрически превозни средства. Той също така призовава за намаляване на зависимостта от азиатските доставчици и производители на части.

Шведският премиер посочва, че няма да приеме субсидиите, които Вашингтон каза, че ще плаща на автомобилните производители в САЩ. Той обещава и да продължи работата по европейската полупроводникова екосистема. По думите му това е абсолютно необходимо за електрификацията на целия автомобилен парк.

Въпреки всички планове, обявени от Кристерсон, правителството на Швеция е изправено пред достатъчно политически проблеми у дома, така че няма място за особен оптимизъм за председателството на Съвета на ЕС.

Въпреки че Швеция се възприема в чужбина като мирно и хармонично общество, организираната престъпност се превърна в проблем за страната в последните години. През 2022 г. е имало 378 стрелби, при които са убити 60 души и са ранени 104 до средата на декември, според статистиката на шведската полиция. Междувременно имаше само четири такива смъртни случая в Дания и Норвегия и два във Финландия.

Повечето стрелби са дело на млади хора, обикновено с мигрантски произход, които стрелят по хора от други организирани банди. Загрижеността за безопасността и големият брой убийства направиха крайнодесните Шведски демократи по-популярни в страната.

Швеция трябва да подобри и собствената си политика за национална сигурност тази година. Турция все още блокира присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО поради изразена загриженост относно кюрдските „терористи“, които пребивават в страните.

Швеция направи някои отстъпки по отношение на екстрадицията на заподозрени терористи в Турция. Президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган коментира обаче през декември, че стъпките, предприети от правителството на Швеция, не стигат достатъчно далеч. Въпреки това, без да посочва конкретна дата, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Швеция може да се присъедини към алианса през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 01.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Нарастващата тежка престъпност във Швеция , особено престрелките и войните между уличните банди са напълно естествен резултат от дългогодишният експеримент за създаването на някакво утопично мултирасово и мултикултурно общество....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още