fallback

Офис пазарите в Европа преминават през най-бързата корекция на цените при последните кризи

Лондон преживява най-голямата ценова корекция сред основните седем европейски офис пазара

21:45 | 25.05.23 г.

Офис пазарите в Европа преживяват ценови движения, като седем от основните европейски офис пазари се пренасят на територията на „справедливата цена“ за първи път през този цикъл въз основа на настоящите цени спрямо средната петгодишна рискова премия, пише консултантската компания Savills. Справедливата цена показва, че основната доходност е в рамките на 10% от пазарната доходност, уточнява компанията.

Седемте основни пазара включват лондонското Сити, Амстердам, Хамбург, Париж, квартал „Ла Дефанс“ в Париж, Франкфурт, Осло и Берлин, където Savills отчита известно връщане на инвеститорския интерес след един от най-слабите инвестиционни обеми през последните години. Към април 2023 г. лондонското Сити е преминало през пълна корекция на цените, следвано от Хамбург, където офисите са поевтинели с 3%, и Амстердам със спад на цените от 5%. Това показва, че пазарите са най-близо до справедливата цена и може да се очаква, че сделките на тези пазари ще започнат първи да нарастват, пише Savills.

Капиталовите стойности на първокласните офиси в Европа трябва да претърпят корекция от -15% спрямо настоящите цени, за да отговорят на справедливата цена, като редица пазари в Западна Европа сега са справедливо оценени (+10% от калкулираната пазарна цена.). Наред с повишаването на доходността преходът към територията на справедливата стойност е подкрепен от прогнозите за забавяне на инфлацията и по-силните перспективи за ръст на наемите, като западноевропейските пазари очакват положителен ръст на реалните наеми през идните пет години, отбелязва консултантската компания.

Предвид влошаването на икономическата среда икономисти очакват понижаване на лихвите от Европейската централна банка до 3% през 2024 г. и 2% през 2025 г., което ще подкрепи възстановяването на търсенето от инвеститорите.

„Лондон проправя пътя, но цените изглежда преживяват по-бърза корекция от всякога в континентална Европа. Например доходността от първокласни офиси във Франкфурт е нараснала със 110 базисни пункта до 3,8% през последните четири тримесечия, въпреки че все още няма достатъчно сравними данни“, коментира Тристам Лардър, ръководител на европейските капиталови пазари в Savills.

„Наблюдаваме предимно трансакции с добавена стойност, като инвеститорите, които разполагат с пари в брой, се стремят да рефинансират при по-благоприятни лихви следващата година. Средният размер на сделките е значително по-малък, тъй като купувачите стават по-придирчиви към характеристиките на сградите и се стига до оттегляне на продажби. Някои компании за частни капиталови инвестиции приспособяват бизнес плановете си от стратегия купи-поправи-продай на купи-поправи-задръж и е вероятно да пристъпят към продажби, едва когато нагласите на купувачите се подобрят“, допълва Лардър.

„Този анализ ни показва, че Лондон представлява стойност в европейски контекст благодарение на бързата корекция на цените и запазващата се привлекателност на британската столица за международните инвеститори“, коментира Ричард Гарсайд, ръководител на инвестициите в централен Лондон в Savills.

„Като цяло Европа изглежда е преминала около две трети от пътя на ценовата корекция, въпреки че процесът варира значително според пазара и очакваме средните цени на първокласните наличности да се установят до четвъртото тримесечие на 2023 г. Нашият анализ показва, че наблюдаваме най-бързата корекция през последните кризи, тя е два пъти по-бърза в сравнение със световната финансова криза“, отбелязва Майк Барнс, директор на европейските анализи в Savills.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:45 | 25.05.23 г.
fallback
Още от Новини виж още