fallback

Инвестициите в жилища под наем на Острова са единственият светъл лъч в сегмента

Обемът от инвестиции през първото тримесечие е по-голям от този за цялата 2022 г.

10:50 | 02.06.23 г.

Инвестициите в еднофамилни жилища под наем във Великобритания са доближили 600 млн. паунда през първото тримесечие на 2023 г., като са надвишили обема за цялата 2022 г. Секторът е съставлявал над една четвърт от всички инвестиции в жилища в началото на годината, сочат данни на консултантската компания JLL.

С инвестираните 597 млн. паунда през тримесечието, което е ръст със 166% спрямо средното петгодишно равнище, еднофамилните жилища са регистрирали по-голяма активност в сравнение със сектора на здравеопазването (447 млн. паунда) и студентските жилища (135 млн. паунда), взети заедно, през първото тримесечие.

Общите инвестиции в жилища през първото тримесечие са достигнали 2,1 млрд. паунда, което е спад от 48% спрямо същото тримесечие на миналата година и с 27% под средното петгодишно равнище. Инвестициите на студентския пазар са били най-ниските, откакто JLL е започнала да води статистика през 2010 г., след историческия годишен връх миналата година.

Макар че инвестициите в здравни обекти са намалели с 45% спрямо средното петгодишно равнище, жилищата, предназначени за отдаване под наем, са подкрепили дейността в сектора на еднофамилните имоти. Инвестициите в него са нараснали с 14% до 1,5 млрд. паунда, или 73% от всички инвестиции в жилища.

Два значителни портфейла с еднофамилни жилища бяха продадени през първото тримесечие на тази година - Project Domus, портфейл с 918 жилища на Goldman Sachs в Северозападна Англия, придобит от PGIM Real Estate за 175 млн. паунда, и комплексът Countryside, който Sigma Capital финансира с 205 млн. паунда.

В резултат на това средният размер на сделката за жилище, предназначено за отдаване под наем, с изключение на корпоративните сливания и придобивания, е достигнала 90 млн. паунда в началото на тази година. Това е над средното петгодишно равнище от 75 млн. паунда.

Жилищата, предназначени за отдаване под наем, са се възползвали допълнително от редица големи сделки в сектора на многофамилните жилища, включително NFU Mutual, Harrison Street и Apache Capital, които финансираха проект в Бирмингам с 302 млн. паунда. В същото време австралийският фонд Aware Super дебютира в британския сектор на предназначени за отдаване под наем жилища, като придоби дял от 22% в компанията Get Living. И двете сделки бяха обявени в края на първото тримесечие, отразявайки завръщането на активността след по-бавно начало на годината.

След изключване на сливанията и придобиванията еднофамилните жилища са привлекли по-голямо финансиране от многофамилните жилища за първи път в историята, като са съставлявали 55% от общия обем инвестиции в предназначени за отдаване под наем жилища през първото тримесечие.

Инвеститорите са финансирали близо 2400 еднофамилни жилища, от които 1500 са били нови домове. За сравнение, през първото тримесечие на 2022 г. финансираните жилища са били едва 816.

Общо над 8000 места за настаняване в жилищния сектор са си осигурили финансиране миналото тримесечие, което е сериозен спад спрямо 29 хил. през първите три месеца на 2022 г.

„Докато нови и съществуващи купувачи продължават да инвестират убедително на пазара на еднофамилни жилища, инвестиционните обеми надминават традиционните обеми от многофамилни жилища през първото тримесечие на тази година въпреки насрещните ветрове на по-широкия пазар“, коментира Джак Бергин, директор на жилищните капиталови пазари в JLL.

„В момент, когато продажбите на традиционния жилищен пазар се забавят заради изтичането на програмата Help to Buy и несигурността относно повишаването на лихвите, сегментът на еднофамилните жилища е ключов стълб в подкрепа на появата на нови домове във Великобритания“, допълва той.

„Пазарът на еднофамилни жилища е точното място в точното време. От друга страна, натискът върху достъпността на жилищата засилва необходимостта от жилища под наем в момент на ниско предлагане в сектора. Но инвеститорите укротяват интереса си към имотите под наем в централните градски части, тъй като трябва да се справят с високи строителни разходи и разходи за обслужване на дългове и с възможните последици от задължителното второ стълбище в жилищните блокове“, отбелязва Карл Томъск, директор на жилищните анализи в JLL.

„Тези съвпадащи тенденции пренасочват вниманието на инвеститорите към семейни жилища под наем в околностите на градовете, сектор, който може да донесе така нужните активи, генериращи доходи, с относителна бързина и лекота“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:50 | 02.06.23 г.
fallback
Още от Новини виж още