fallback

Интересът към покупката на имот у нас се охлажда

Първото полугодие е белязано от изчакване от купувачите, очаква се забавяне на ръста на цените

15:00 | 07.06.23 г. 20

Първите шест месеца на 2023 г. са белязани от изчакване и наблюдение по отношение на недвижимите имоти у нас. Очаква се забавяне на нарастването на цените и постепенно увеличаване на предлагането. Охлаждането на интереса към покупка на имот се дължи на високата инфлация, покачването на лихвите по ипотечните кредити и продължаващата война в Украйна. Това се казва в анализ на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate за първото тримесечие на тази година. 

Очаква се активността на пазара да се забави поради повишаването на лихвите и поскъпването на кредитите. Прогнозата е, че банките ще станат по-внимателни и ще завишат изискванията си към клиентите и проектите, които финансират.

До 1650 евро на квадрат за панелка в София

Цените на имотите в столицата все още се задържат високи дори за крайните райони на София като Люлин и Дружба. Средните цени на панелните жилища са между 1300-1650 евро на кв.м, като тези стойности могат да варират в широк диапазон в зависимост от това къде точно се намира имотът и в какво състояние е. В централната част на града и районите от широкия център цените на ново строителство в начален етап стартират от 1600 евро на кв.м до 1850 евро на кв.м, а сделки се реализират и на цени от 1700 до 2700 евро на кв.м.

Най-активно е предлагането в районите Малинова долина, Студентски град, Надежда, Люлин и Овча купел. Средните цени на имотите са в широк диапазон - между 1350 евро на кв.м до около 1800-1900 евро на кв.м в зависимост от това дали са завършени или не, къде точно се намират и дали се предлагат с място за паркиране. Най-голямо е предлагането при двустайните и тристайните апартаменти.

През първото тримесечие на 2023 г. търсенето е ориентирано към по-големи имоти с цел живеене. Търсят се предимно тристайни апартаменти, по възможност завършени.

През първото тримесечие на годината се отчитат и много запитвания за къщи около София или най-много на 20-30 км от столицата, както и за малки парцели за еднофамилни къщи в регулация до около 80-100 хил. евро. Но намирането на подобни имоти е трудно поради засиленото търсене през последните две години. Предлагането на къщи в близост до София е ограничено, а цените на тези имоти са високи.

Пазарът в Пловдив се нормализира

В началото на 2023 г. нормализиране на пазара се наблюдава и в Пловдив, като и тук се очаква цените на имотите да забавят своя ръст. Търсенето все още продължава да е по-активно от предлагането, като интересът е главно към двустайни и тристайни апартаменти, предимно ново строителство.

Цените се задържат на нивата си от края на 2022 г. В зависимост от характеристиките на имота и неговото местоположение средните цени могат да варират от 800 до около 1800 евро на кв.м. Предпочитани райони в града са Тракия, Смирненски, район Централен. Предлагането е фокусирано отново главно върху апартаментите, като се предлагат предимно двустайни и тристайни жилища, най-активно в Остромила и Гребна база.

Застой при ваканционните имоти

При пазара на ваканционни имоти се наблюдава лек застой през първото тримесечие на годината. Имотите в морските и планинските ни курорти се търсят както от български граждани, така и от чужденци, като предпочитани от чужденците остават Слънчев бряг и Банско. От планинските курорти най-високи са цените на имотите в Боровец (60 хил.-65 хил. евро), а при морските – тези в Созопол (55 хил.-60 хил. евро).

По-ниски са цените на имотите по Северното Черноморие, както и в Пампорово (около 40 хил.-45 хил. евро). В Слънчев бряг и Свети Влас средните цени на жилищата са около 50 хил.-55 хил. евро. По Северното Черноморие цените на имотите са в по-широк диапазон, като средните достигат между 38 хил.-45 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 07.06.23 г.
fallback
Още от Новини виж още