IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът към покупката на имот у нас се охлажда

Първото полугодие е белязано от изчакване от купувачите, очаква се забавяне на ръста на цените

15:00 | 07.06.23 г. 20
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Първите шест месеца на 2023 г. са белязани от изчакване и наблюдение по отношение на недвижимите имоти у нас. Очаква се забавяне на нарастването на цените и постепенно увеличаване на предлагането. Охлаждането на интереса към покупка на имот се дължи на високата инфлация, покачването на лихвите по ипотечните кредити и продължаващата война в Украйна. Това се казва в анализ на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate за първото тримесечие на тази година. 

Очаква се активността на пазара да се забави поради повишаването на лихвите и поскъпването на кредитите. Прогнозата е, че банките ще станат по-внимателни и ще завишат изискванията си към клиентите и проектите, които финансират.

До 1650 евро на квадрат за панелка в София

Цените на имотите в столицата все още се задържат високи дори за крайните райони на София като Люлин и Дружба. Средните цени на панелните жилища са между 1300-1650 евро на кв.м, като тези стойности могат да варират в широк диапазон в зависимост от това къде точно се намира имотът и в какво състояние е. В централната част на града и районите от широкия център цените на ново строителство в начален етап стартират от 1600 евро на кв.м до 1850 евро на кв.м, а сделки се реализират и на цени от 1700 до 2700 евро на кв.м.

Най-активно е предлагането в районите Малинова долина, Студентски град, Надежда, Люлин и Овча купел. Средните цени на имотите са в широк диапазон - между 1350 евро на кв.м до около 1800-1900 евро на кв.м в зависимост от това дали са завършени или не, къде точно се намират и дали се предлагат с място за паркиране. Най-голямо е предлагането при двустайните и тристайните апартаменти.

През първото тримесечие на 2023 г. търсенето е ориентирано към по-големи имоти с цел живеене. Търсят се предимно тристайни апартаменти, по възможност завършени.

През първото тримесечие на годината се отчитат и много запитвания за къщи около София или най-много на 20-30 км от столицата, както и за малки парцели за еднофамилни къщи в регулация до около 80-100 хил. евро. Но намирането на подобни имоти е трудно поради засиленото търсене през последните две години. Предлагането на къщи в близост до София е ограничено, а цените на тези имоти са високи.

Пазарът в Пловдив се нормализира

В началото на 2023 г. нормализиране на пазара се наблюдава и в Пловдив, като и тук се очаква цените на имотите да забавят своя ръст. Търсенето все още продължава да е по-активно от предлагането, като интересът е главно към двустайни и тристайни апартаменти, предимно ново строителство.

Цените се задържат на нивата си от края на 2022 г. В зависимост от характеристиките на имота и неговото местоположение средните цени могат да варират от 800 до около 1800 евро на кв.м. Предпочитани райони в града са Тракия, Смирненски, район Централен. Предлагането е фокусирано отново главно върху апартаментите, като се предлагат предимно двустайни и тристайни жилища, най-активно в Остромила и Гребна база.

Застой при ваканционните имоти

При пазара на ваканционни имоти се наблюдава лек застой през първото тримесечие на годината. Имотите в морските и планинските ни курорти се търсят както от български граждани, така и от чужденци, като предпочитани от чужденците остават Слънчев бряг и Банско. От планинските курорти най-високи са цените на имотите в Боровец (60 хил.-65 хил. евро), а при морските – тези в Созопол (55 хил.-60 хил. евро).

По-ниски са цените на имотите по Северното Черноморие, както и в Пампорово (около 40 хил.-45 хил. евро). В Слънчев бряг и Свети Влас средните цени на жилищата са около 50 хил.-55 хил. евро. По Северното Черноморие цените на имотите са в по-широк диапазон, като средните достигат между 38 хил.-45 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

20
rate up comment 4 rate down comment 4
Веск
преди 10 месеца
Няма лошо в едно здравословно коригиране по отношение на цените. Така се отсяват сериозните фирми и строители от въздухарите и еднодневките. Пък да се сринат цените не вярвам. Новото строителство у нас не е толкова много. Освен в София може би. Казахме 1 процент трябва да се строи ново като е добре и да се събаря. Разрешителните намаляват, строежите ще намалеят значи и така ще се движат нормално процесите. Не търсете шоков спад на цените. Той ще значи и шоков спад в жизнения ни стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 3
Веск
преди 10 месеца
По отнощение на скъпо - евтино мисля, че съотношението средна заплата/цена на кв. м у нас е поносимо все още. Много хора се подлъгват като мислят, че имота се продава 3-4 пъти над себестойност. Не е вярно. Собствениците на парцела олапват 20-30 процента от строежа за земата си. Има и регулации, документации, проекти, разрешителни. Ще кажете колко да са? Ами г-н Нанков, бившия министър и зам министър беше казал до 40 процента от цената при магистралите. Има и ДДС. Купувача отнася и него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
Веск
преди 10 месеца
Не се карайте. Банките не искат особено да предлагат фиксирана лихва. Новите сгради у нас са малко. Всяка година поне 1 процент от жилищния фонд трябва да се събори и да се построи нов. Ние не събаряме, а само строим много често. Така скоро броя жилища ще стане равен на броя хора, пред вид и намаляването на населението. При това данъците смешни. Съответно инфраструктурата безобразна. Жилищния фонд не се обновява. Стари жилища. Енергийно неефективни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 0
SnaGi
преди 10 месеца
До: baybay11, Със самочувствие се опитвате да разсъждавате, над теми, които са ви супер далечни. От написаното от вас вече знам, защо лихвите в България са едни, а в Германия други. Разбрахме и как изобщо не е важно дали лихвата е плаваща или не. Интересно ми беше и разсъжденията за калкулацията на труда. Определно сте човек с висока финансова култура, от които всички ние можем да се поучим. Жалко само, че в момента нивото ни е такова, че не можем да ви разберем :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
Gna
преди 10 месеца
До: baybay11 имах предвид годишна лихва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 9
baybay11
преди 10 месеца
До: baybay11 да говори - т.е. да договори- грешката е моя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 24
baybay11
преди 10 месеца
До: Gna И да ми слагате минуси, ползата е нулева- адвокат съм по професия и това, което пиша, отговаря на фактическата обстановка. Всеки е свободен да говори лихва и да избере тази банка, която му предоставя най- добрите условия конкретно за него. Освен това- съществува възможността за предсрочно частично погасяване на ипотечния кредит, което е отлична възможност за намаляване на времето за изплащане на кредита. Май пишете нещата на ангро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 16
baybay11
преди 10 месеца
До: Gna При напр, цена на ипотечния кредит от 320К лева, при лихва 2.8 процента, месечната лихва НЕ Е 2-3К евро, а около 750 лева- т.е. около 360 евро- т.е. 10 ПЪТИ по-малко от цитираното от Вас. Пиша за ипотечните кредити в лева, а не в евро- при тези,,които са взети в евро, лихвите са други...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 1
Gna
преди 10 месеца
До: baybay11 е какви са им лихвите? Тия имоти, които им ги набутаха последните години са от 150000лв нагоре, баш по толкова плащат лихви та и нагоре. При тях ще стане много зле след година две,защото лихвите ще са поне двойни на сегашните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 16
baybay11
преди 10 месеца
До: Gna '',,, ако някой сега плаща 2-3 хиляди евро лихва,,,,'' Че то този или не живее в България,или получава заплатата си в евро, и следователно, него няма какво да го мислим- той много добре си е направил сметката... Да му мислят онези, които от лакомия да живеят добре и с всички екстри тук, сега, на момента, на 20 годишна възраст, теглят ипотечни кредити за 30 години напред в лева- те трябва мноооого да се замислят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още