IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителните компании в света възприемат бързо новите технологии и са оптимисти за бъдещето

Позитивизмът на индустрията се дължи на значителния брой нови проекти след COVID-19 въпреки предизвикателствата

14:58 | 11.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Компаниите от глобалната строителна екосистема инвестират все повече в нови технологии, като 81% от строителните и инженерни компании съобщават, че са възприели или започват да възприемат мобилни платформи, а над една трета от анкетираните използват изкуствен интелект. Това показва Глобалното допитване в областта на строителството на KPMG за 2023 г., цитирано от онлайн изданието Construction Europe. 

Популярността на изкуствения интелект продължава да расте, като 37 на сто от анкетираните казват, че или са възприели, или са започнали да възприемат употребата му спрямо 23 на сто през 2018 г. и 29 на сто през 2021 г. Това се случва под формата на дигитални двойници, по-умна строителна техника, управление на данни и документи и засилена безопасност и комуникация. 

Над една трета от анкетираните, или 43 на сто, вече използват или започват да използват роботизирана автоматизация на процеси (RPA). За сравнение, през 2017 г. само 10 на сто от участниците са използвали RPA. 

Допитването показва още, че индустрията е предпазливо оптимистична, въпреки че е изправена пред продължаваща волатилност, включително нарушаване на веригите за доставка, ускоряване на инфлацията и възможност за рецесия. Позитивизмът се дължи на значителния брой нови проекти след COVID-19, държавното финансиране на инфраструктурни проекти и ESG изискванията, които стимулират проектите в областта на възобновяемата енергия и кръговата икономика. 

Две трети от анкетираните (66%) са заявили, че са оптимисти за насоката на строителната индустрия, като 38 на сто от собствениците на проекти са "много оптимистични". За сравнение, в допитването на KPMG през 2021 г. силен оптимизъм са изразили само 18 на сто от анкетираните. 

40% от представителите на инженерни и строителни компании очакват ръст на приходите от над 10% през идните 12 месеца. Над половината (54%) от участниците в допитването осъзнават напълно ползите от ESG инвестициите и правят подобрения. 

Въпреки тази възможност последиците от COVID-19 все още са видими и индустрията продължава да е изправена пред редица предизвикателства с нарушаването на веригите за доставка, високите цени на енергията и на материалите и недостига на работна ръка, които тласкат нагоре разходите и водят до отлагане на проекти. 

Малко под половината (45%) от собствениците на проекти твърдят, че имат забавяне в графика заради пандемията или нараснали разходи с над 20%. 

Секторът продължава да изпитва затруднения в изпълнението на проектите, като 37 на сто от анкетираните съобщават, че са пропуснали бюджетни цели и/или цели, свързани с представянето, заради липсата на ефективно управление на риска. Само половината от собствениците на проекти са успели да се вместят в крайните срокове за завършване на проектите. Това все пак е ръст с 5% спрямо допитването от 2021 г. 

Растящото влияние на ESG в строителството

В първото допитване за строителството на KPMG през 2008 г. анкетираните са заявили, че двигател номер едно за устойчивост сред инженерните и строителните компании е да се позиционират като "отговорни към околната среда". Това е било посочено от 56% от анкетираните. 

В доклада от тази година се отбелязва, че ESG става по-важна и интегрирана част от мисленето на ръководителите, като 54 на сто от тях казват, че напълно съзнават ползите от ESG инвестициите и правят подобрения в тази област. 

Половината от инженерните и строителните компании виждат благоприятна възможност да се сдобият с конкурентно предимство чрез инвестиране в ESG инициативи, а това показва, че ръководителите започват да осъзнават по-пълно важността на възприемането на ESG практики. 

В знак за значението на устойчивостта за задоволяване на инвеститорите допитването установява още, че 43% от собствениците на проекти осъзнават необходимостта от интегрирането на ESG практики както в проектите си, така и в докладването, за да подобрят достъпа до капитали за финансиране на проектите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 11.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още