fallback

Цените на жилищата във Финландия отчитат най-големия си спад поне от 2021 г.

В градовете цените са тласкани надолу от голямото предлагане и паниката сред инвеститорите, казват анализатори

21:10 | 29.06.23 г. 6

Жилищният пазар във Финландия е отчел най-големия си спад от пандемията насам, а според икономисти дъното все още не се вижда на фона на намаляващия обем на сделките, пише Bloomberg.

Цените на старите жилища във Финландия са намалели със 7,4% през май спрямо същия период на миналата година, най-голямото свиване от поне януари 2021 г., показват публикувани в четвъртък данни на Финландската статистическа служба. Обемът от сделки със стари апартаменти и къщи с тераси, осъществени чрез брокери на недвижими имоти, е намалял с 29% през същия период, допълни тя.

Цените на жилищата във Финландия са продължили спада си през май. Графика: Bloomberg LP

Жилищният пазар във Финландия регистрира само скромни ръстове по време на пандемията, която предизвика рязко покачване на цените в други скандинавски страни. Сега обаче той все повече повтаря безпокойството в Швеция, където растящите лихви по заемите предизвикаха спад с 15% на стойността на жилищата.

По-рано този месец кредитният рейтинг на финландската компания Sato Oyj, чийто основен собственик е шведската компания за недвижими имоти Fastighets AB Balder, беше понижен до неинвестиционен от Moody’s Investors Service.

Статистическите данни за жилищния пазар са „мрачни“, казва Юхана Бротерус, главен икономист в Suomen Yrittajat, организация, която представлява малките и средни предприятия във Финландия. След „изненадващо голям“ срив на цените, може да е нужна цяла година, докато тенденцията се преобърне, тъй като купувачи и продавачи имат големи различия във възгледите си за цените, коментира Бротерус в публикация в Twitter.

Столицата Хелзинки е повела спадовете с 9,5%, сочат статистическите данни.

„Цените в градовете, постигащи растеж, все още са тласкани надолу от изобилното предлагане на жилища и паниката сред инвеститорите, докато в по-малките градове и в рядконаселените области търсенето на жилища е слабо независимо от вида на жилището“, коментира Юхо Кескинен, икономист в Hypo, ипотечното дружество на Финландия.

Статистиката във Финландия отразява „исторически проблем на жилищния пазар“, допълва Кескинен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:19 | 29.06.23 г.
fallback
Още от Новини виж още