IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечното кредитиране във Финландия продължава да се свива

Хората избягват да търсят големи заеми заради посланията, че икономиката е в криза, според експерт

11:51 | 05.12.13 г.
Ипотечното кредитиране във Финландия продължава да се свива

Юси Лайтинен, главен изпълнителен директор на финландския ипотечен кредитор Aktia Bank Oyj, твърди, че хората в най-силните икономики в еврозоната са твърде уплашени да поемат повече дългове.

"В момента хората избягват а теглят големи заеми и да купуват по-големи апартаменти", споделя Латинен пред Bloomberg. "Предпазливостта на потребителите е напълно разбираема, като се имат предвид посланията, които чуват, а именно, че икономиката е в криза", допълва той и прогнозира, че през 2014 г. кредитирането в страната му няма да отбележи почти никакъв растеж въпреки рекордно ниските лихви.

Финландия е единствената държава от еврозоната, която все още има рейтинг AAA от Moody's Investors Service, Standard & Poor's и Fitch Ratings.

Местните политици упорито настояват, че бюджетните съкращения, целящи да подържат ниски разходите за кредитиране, в крайна сметка ще възстановят търсенето и ще предизвикат възстановяване.

Въпреки това опитът на Aktia, която държи 4,2% от ипотеките и 3,7% от депозитите в страната, показва, че усилията на правителството да даде тласък на растежа чрез фискални ограничения може би са неуспешни.

И други банки във Финландия страдат от спад на кредитния растеж. През първата половина на годината бе отчетен спад на обема на отпуснатите заеми на годишна база, което се дължи основно на свиването на ипотеките, обявиха от Danske Bank Oyj.

По данни на Bank of Finland през октомври новите ипотеки са панали с 18% на годишна база. Цените на жилищата пък са се понижили с 0,4% спрямо септември. Непогасените жилищни ипотеки са били в размер на 88,2 млрд. евро, или с 2,8% повече в сравнение с октомври миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още