IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Архитектите: Главният проектант е този, който трябва да контролира качеството на проекта

Да се въведе специална застраховка за професионална отговорност на проектантите, която да покрива евентуални материални щети върху стойността на обектите, предлагат от КАБ

15:32 | 31.07.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Утвърждаването на водещата роля на главния проектант, който да контролира и гарантира качественото изпълнение на инвестиционния проект от началото на процеса до въвеждането на сградата в експлоатация, е ключов приоритет на Камарата на архитектите в България (КАБ) за промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ). В този контекст се обмисля въвеждането на специална застраховка за професионална отговорност на проектантите, която да покрива евентуални материални щети върху стойността на обектите, като в момента се работи активно върху оценка на предложенията на Камарата.

„Очакваме в началото на септември законопроектът да бъде внесен в парламента и да започне неговото обсъждане. Предложенията ни са изцяло в полза на обществото“, коментира председателят на КАБ арх. Владимир Милков на втора кръгла маса по проблемите на законодателството в сектора, състояла се миналата седмица в Народното събрание, съобщиха от Камарата. Във форума са участвали представители на политическите партии в 49-ия парламент, както и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов. Целта на срещата е била да се намери подкрепа и политически консенсус относно реализирането на инициативата на КАБ за законодателна реформа.

Ролята на главния проектант е водеща за успешното завършване на проекта и затова е изведена като работеща практика в много европейски държави. Въвеждането на фигурата на главния проектант ще допринесе за намаляване на корупционните практики, коментират експерти от Камарата.

"Главният проектант е фигура, която присъства в законодателството на всички развити държави. Идеята е да се концентрира отговорността и да се повиши качеството. Така ще е ясно кой носи отговорност за съгласуването на всички части на проекта, за неговата пълнота и законосъобразност. Това е гаранция, че проектът ще бъде изпълнен качествено според неговия първоначален замисъл", смята арх. Васил Василев.

Предложенията на КАБ са в синхрон с добрите европейски практики, при които има ясно разпределение на правата и отговорностите между участниците в инвестиционния процес, посочват от Камарата. Важен приоритет в инициативата е и дигитализацията на административните услуги в сектора. Това ще позволи на отделните институции да обработват информацията паралелно, а не последователно, както е сега. "В момента се губи много време в ходене между различни институции - общини, Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство, като се разнасят огромни кашони с папки. Тежките административни процедури с неясен край отказват много инвеститори. Дигитализацията ще направи процеса много по-прозрачен и достъпен", даде пример арх. Мартин Христов.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов посочва, че МРРБ трябва да поеме водещата роля при инициирането на законодателни промени. Във ведомството предстои да бъдат сформирани тематични работни групи с участието на всички браншови организации, които да обсъдят съвместно проблемите в нормативната база. По думите му основен приоритет на МРРБ е въвеждането на електронни административни услуги, което съвпада с предложенията на КАБ за дигитализиране на бранша.

От Камарата споделят, че депутатите са изразили подкрепа относно предложенията за издигане ролята на главния проектант и намаляване на административната тежест. Заявена е и готовност да се работи съвместно за реформиране на законодателството в архитектурно-строителния сектор.

Това е втората кръгла маса по проблемите на законодателството с участието на представители на всички политически сили, която КАБ инициира от началото на годината. Камарата на архитектите в България събра в края на април в Централния дом на архитекта представители на 6 партии в 49-ото Народно събрание, за да им представи инициативите си за законодателна реформа в архитектурно-строителния сектор.

КАБ има десет нормативни инициативи за законодателна реформа. Една от тях е за създаване на национални наредби на МРРБ за преместваемите обекти, както и за зелената система. Целта на тези национални наредби е да заменят стотиците общински, които са с противоречиви норми, които утежняват административните процедури и създават корупционна среда, посочиха тогава от КАБ.

От КАБ предлагат също и нов регламент относно обявените за противоконституционни текстове в Закона за устройството на територията, с които общините прехвърлят задълженията си върху гражданите и инвеститорите, като ги принуждават да осигуряват необходимата публична инфраструктура около обектите си, като същевременно общините не изпълняват задълженията си за отчуждаване на имотите и обезщетяване на собствениците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още