IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КАБ поиска спешни промени в Наредбата за енергийните характеристики на сградите

Архитектите смятат да оспорят нормативния акт пред ВАС, ако предложенията за изменение не бъдат взети предвид от МРРБ

14:11 | 01.12.22 г.
Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС
Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоя Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да промени в кратки срокове новата Наредба за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради.

В случай, че предложенията за изменение не бъдат възприети от МРРБ, КАБ възнамерява да оспори нормативния акт пред Върховния административен съд.

Изискванията на новата разпоредба, са били разгледани на заседание на Комисията по нормативна уредба към КАБ на 28 ноември, в което са участвали и представители на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) и на Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС).

Наредбата, която е важна, за да могат да се направят енергийните обследвания на сградите, влезе в сила на 18 ноември. Това според КАБ е било „изненадващо за участниците в инвестиционния процес“, тъй като се били предоставени само две седмици за обществени консултации вместо обичайния срок от един месец.

„Браншът е единодушен, че наредбата е разработена и приета в необосновано кратък срок без да се потърси мнението на специалистите от професионалните организации“, се казва в разпространеното до медиите становище на КАБ. Според браншовата организация са необходими спешни промени в срока за внасяне на изработените инвестиционни проекти по досега действащия ред, за които не е предвиден преходен срок и се налага да се преработват.

В писмо до МРРБ от КАБ настояват още да бъде предложен алтернативен ред за одобряването на вече започналите проекти. „Необходимо е да бъдат преосмислени и някои текстове в наредбата, свързани с обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти, както и с изискванията за професионална компетентност при изработване на отделните части“, категорични са архитектите.

Инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на БАИС, е представил пред комисията предложение за писмо до МРРБ, в което се настоява за разработване на нов проект на наредбата от междуведомствена работна група с представители на бранша. Целта според браншовите организации е в новия нормативен документ да бъдат интегрирани актуалните европейски директиви и стандарти, както и да се отчетат разумните професионални становища на експертите от архитектурно-строителния сектор.

„В Европейския парламент вече са внесени за обсъждане нови варианти на Директивата за енергийна ефективност и на Директивата за енергийните характеристики на сградите, които предстои да бъдат обсъдени и приети. Същевременно в България, с огромно закъснение е приета наредба, която само след няколко месеца няма да отговаря на европейските директиви”, пише в писмото.

Предстои то да бъде представено пред Координационния съвет с цел търсене на подкрепа от другите браншови организации в сектора.

Искането на браншовите организации е нова пречка пред началото на програмата за обновяване на жилищните блокове, за която са предвидени 1,4 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост. Тя трябваше да бъде отворена в средата на ноември, а миналата седмица регионалният министър арх. Иван Шишков съобщи, че очаква кандидатстването да започне в края на тази седмица.

Засега няма промяна в крайния срок за кандидатстване за 100% безвъзмездни средства за саниране на жилищните сгради, който е 31 март 2023 г. Шишков обаче допусна, че той може да бъде удължен до май догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още