IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сдруженията на собствениците ще подават заявления за саниране пред общините от ноември

Преди старта на санирането на жилищата с евросредства трябва да се отделят пари за техническо и енергийно обследване, съветва Десислава Георгиева

15:24 | 11.10.22 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

В началото на ноември ще бъдат одобрени насоките за кандидатстване за саниране на жилищните сгради по Плана за възстановяване и устойчивост и сдруженията на собствениците ще могат да подават заявления пред общините. Това съобщи пред БТА служебният заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева.

Тя напомни, че по плана Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над 1,4 млрд. лв. за енергийна ефективност на жилища с минимум четири апартамента и повече от един собственик във всички 265 общини на страната. Кандидатстването ще е до 31 март 2023 г., а сдруженията на собствениците ще получат безвъзмездно 100% от средствата за саниране. Вторият етап за кандидатстване ще продължи до 31 декември, като одобрените жилищни сгради ще получат 80% безвъзмездна финансова помощ от Плана, а останалите 20% ще са за сметка на собствениците.

Заместник-министърът напомня, че само сдружение на етажната собственост, учредено по реда на Закона за управление на етажната собственост, има право да кандидатства, но то трябва да е създадено единствено за целите на тази програма.

Последните предложения за промени в ресорния закон предвиждат редица облекчения при вземането на общото решение за саниране, те обаче трябва да бъдат приети от Народното събрание. „С предложените промени в закона за етажната собственост хората ще бъдат по-защитени и информирани при избора си на професионалните домоуправители, като идеята е да има специален регистър на тези фирми, които пък трябва вече да имат и застраховка "професионална отговорност", да отговарят на определени изисквания за квалификация“, напомни заместник-министърът.

Десислава Георгиева препоръча да се предвидят средства за техническо и енергийно обследване на сградата. Цените ще са по референтни стойности и за квадратен метър се очаква да са не повече от 5,10 лв. без ДДС.

Тя уточни, че ако блокът бъде одобрен за саниране, парите ще се върнат. „Останалите ще имат проектна готовност и ще могат да опитат във втория етап на програмата и поне частично да покрият собственото си финансиране“, посочи зам.-министърът.

По тази програма с европейски средства може да се промени вертикалната инсталация в хоризонтална, да се поставят индивидуални измервателни уреди пред входната врата на всеки апартамент. Допустимо е това да стане само в общите части.

Георгиева обясни, че по тази програма ще може да се монтира ВЕИ инсталация общо за входа, която трябва да бъде оразмерена само за нуждите на сградата. Точната мощност ще бъде предписана в енергийното обследване на сградата.

Колкото е по-енергонеефективна сградата, според енергийните и техническите обследвания, толкова по-големи са шансовете да се спечелят повече точки при кандидатстването за саниране.

„Целта е да се подкрепят старите блокове, които имат най-голяма нужда и така ще се постигне много по-голямо спестяване на енергия, каза заместник-министърът. „Сред условията за кандидатстването е санирането на блоковете да бъде извършено в синхрон с изискванията на ресорна общинска наредба или указания за архитектурния облик на сградите. Целта е не всеки да прави каквото си иска саниране, а да има синхронизиран подход“, коментира Георгиева.

Тя отбеляза, че в някои общини вече има такива наредби, като целта на МРРБ е да се стимулират повече общините да приемат подобни изисквания.

Освен задължителните обследване за енергийна ефективност и паспорт, сдружението ще трябва да сключи и партньорски договор със съответната община и да бъде изготвена индикативна количествено-стойностна сметка.

Всички сгради, които ще бъдат подкрепени по новата програма, трябва да постигнат енергиен клас "B" и минимум 30% спестявания на първична енергия. Сред дейностите, които ще са допустими, са подмяна на дограми, монтаж на топлинна изолация по стени, покриви, подове.

Крайният срок за усвояване на средствата за енергийна ефективност на жилищните сгради по Плана е 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още