IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои жилища у нас могат да кандидатстват за енергийно обновяване?

Сдружения на собственици, подали заявления за финансова помощ по Националната програма за енергийна ефективност, няма да се ползват с предимство по сегашната процедура

20:49 | 30.09.22 г.
Минималният размер на средствата по всеки индивидуален проект ще бъде 100 хил. лв. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС
Минималният размер на средствата по всеки индивидуален проект ще бъде 100 хил. лв. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост, ще могат да кандидатстват в първия етап по процедурата за подкрепа на енергийното обновяване на жилищния сграден фонд. В тях трябва да има поне четири обекта и да принадлежат на поне двама собственици. За целта ще трябва се да изготвят обследвания за енергийна ефективност и за установяване на техническите характеристики на сградата, архитектурно заснемане и технически паспорт. Мерките ще се изпълняват във всички 265 общини в страната.

Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане проект на Насоки за кандидатстване за предоставяне на средства чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиция по процедурата, която ще се финансира със средства от Механизма за възстановяване и устойчивост, съобщава пресцентърът на МРРБ.

Публикуваният от министерството проект на документи предвижда още предложения за изпълнение на инвестиция по процедурата да могат да бъдат подавани само в партньорство с общинската администрация на общината, където се намира сградата. Сред изискванията е също сградите да са проектирани преди 26 април 1999 г.

Чрез изпълнението на мерките ще трябва да бъде постигнато поне 30% спестяване на първична енергия и клас на енергопотребление „В” или по-висок. За целта се предвижда възможността за финансиране на подмяна на дограма, топлинно изолиране на външни стени, покриви, подове, изграждане на системи за оползотворяване на енергията от възобновяеми източници за енергийните потребности на сградата, ако са посочени в енергийното обследване, ремонт или подмяна на амортизирани общи части на системите за отопление, охлаждане и вентилация на сградата за повишаване на енергийната ефективност.

Предвижда се допустими да са реконструкцията на вертикалната система за отопление в хоризонтална при осигуряване на индивидуално отчитане на разхода на топлина за всеки собственик на самостоятелен обект в сградата, ремонт или подмяна на електрическата инсталация и изпълнение на енергоспестяващо осветление в общите части на сградата, инсталиране на системи за централизирано управление на топлоподаването при локални източници и на осветлението в общите части на жилищната сграда.

Няма да се финансира подмяната на отоплителни тела в самостоятелните обекти, на асансьори, обзавеждане и оборудване в самостоятелните обекти, изпълнение на дейности по вертикална планировка около сградата или ремонт и подмяна на ВиК инсталации.

Важно условие е, че сдружения на собственици, които са подали заявления за интерес и финансова помощ по Националната програма за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради, няма да ползват  предимство при кандидатстване по настоящата процедура и следва да подадат всички изискуеми документи.

Процедурата ще има два крайни срока за кандидатстване. Първият е до 23:59 часа на 15 февруари 2023 г. Вторият срок е до 23:59 часа на 31 март 2023 г.

Първият етап предвижда предоставяне на 100% безвъзмездна финансова помощ за обновяване на многофамилни жилищни сгради. Предвидените за него средства са в размер на 1,1 млрд. лева с включен ДДС. Общият размер на средствата по проекта възлиза на 1,4 млрд. лв.

Предвижда се минималният размер на заявените средства по всеки индивидуален проект за сграда или блок-секция да е 100 хил. лева, а максималният да не може да надхвърля 6,5 млн. лева.

Проектът на Насоки за кандидатстване и пакета документи към тях са публикувани на интернет страницата в секция „За обществено обсъждане“ на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България.

Коментари и предложения по тях могат да бъдат изпращани до 30 октомври включително. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още