IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на хотелските стаи в Париж растат с 300% преди Олимпиадата

Градът очаква над 11 млн. посетители по време на голямото спортно събитие

16:22 | 03.10.23 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Цените на хотелите в Париж по време на Олимпийските игри през 2024 г. вече нарастват над 3,5 пъти спрямо обичайните нива през лятото, по-малко от година преди игрите, пише Bloomberg.

Пътуващите, които избират френската столица, могат да очакват да платят около 685 долара на нощувка за тризвезден хотел спрямо около 178 долара за обичаен престой през юли, сочат данни от Google. Цените на четиризвездните хотели достигат около 953 долара на нощувка по време на Олимпийските игри спрямо обичайните 266 долара.

Градът очаква над 11 млн. посетители по време на Олимпиадата, от които 3,3 млн. души пристигат от места извън предградията на Париж или са чужденци и ще имат нужда от настаняване. За тези посетители има около 280 хил. налични стаи дневно в столицата и предградията ѝ, съобщи говорителка на туристическата служба в Париж.

Потребителите на луксозни стоки ще бъдат пощадени от най-тежката инфлация по време на игрите. Петзвездните хотели отчитат по-малък относителен ръст на цените в сравнение с обичайно достъпните си съседи, като цената на нощувка достига 1607 долара спрямо 625 за обичаен престой през юли. Това означава, че за цената на стая с площ от 20 кв. м в петзвездния хотел Demeure Montaigne на шикозния бул. „Монтен“, където можете да наблюдавате Айфеловата кула от леглото си, сега ще можете да получите стая с площ от 16 кв. м в по-скромния Hotel Mogado, с очарователен дървен гредоред, но по-малко удобства.

„По-достъпни“ налични варианти по време на Олимпийските игри често достигат цени, които биха били обичайни за луксозни хотели – между 500 и 600 долара, казва говорителка на Expedia Group, говорейки за наличното предлагане на платформата. „Препоръчваме на туристите да планират отрано, за да си осигурят хотел, преди наличностите да станат ограничени“, допълва тя.

Въпреки това стаите се запълват бързо - 45% от хотелските стаи в Париж вече са запазени по време на игрите, сочат данни на компанията MKG. Обичайно едва 3% от стаите се резервират за година напред.

Някои хотели може също да оставят стаите си необявени с надеждата да ги продадат на по-висока цена с наближаването на церемонията по откриването, особено ако усещат, че цените за делегациите, договорени преди години с представители на олимпийските комитети и без да се взема предвид сегашната инфлация, ги поставят в неизгодно положение, отбелязва ръководителят на MKG Вангелис Панайотис.

Търсенето увеличава цените и на платформите за ваканционни имоти като Airbnb и Vrbo. Средната дневна цена в Париж по време на Олимпийските игри е 536 долара без таксите за чистене, близо три пъти повече от 195 долара за същия период това лято, сочат данни на компанията AirDNA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още